AcasăNewsUn academician din Cluj vrea sa inlocuiasca imnul national cu un cantec...

Un academician din Cluj vrea sa inlocuiasca imnul national cu un cantec scris de el

Toader a facut parte din lotul “Goma”, ramanand si azi un rebel

Un academician din Cluj, cu dubla cetatenie, romana si americana, cere autoritatilor, ca la revizuirea Constitutiei, sa fie inlocuit actualul imn national „Desteapta-te romane” cu un imn intitulat „Un suflet de roman”, pentru care a scris versurile.

Toader a facut parte din lotul “Goma”, ramanand si azi un rebel

Adrian Toader a plecat din Romania ca disident politic in anul 1979 si s-a stabilit in SUA. A crescut cu vechiul imn al Republicii Socialiste Romania, „Trei culori”, despre care spune ca nu i-a placut, pentru ca din text parea ca s-ar fi limitat la trei numarul culorilor. „In 1989, au luat imnul «Desteapta-te romane», care a prins bine in acel moment de cumpana, era un nou inceput. Mesajul «desteapta-te» era bun atunci, dar nu mergea restul textului, unde doar trei domnitori sunt pomeniti si este bagat in imn Traian care ne-a cucerit. Plus ca imnul actual are versuri violente, sange, apoi e vaicareala, razbunare, blesteme la adresa dusmanilor, amenintare, iar aceste energii negative se rasfrang asupra celui care intoneaza imnul. Nu reiese din imnul actual pic de mandrie, nici pic de demnitate si lipseste si cultura. Noi, romanii, nu suntem un popor de barbari. In plus, imnul nu indeplineste conditiile impuse de UE”, a sustinut Toader. La sfarsitul anului trecut, Adrian Toader a terminat versurile, dar si muzica imnului, aceasta fiind in forma finala compusa de muzicologul Radu Goldis, care traieste in SUA, aranjamentul coral apartinandu-i compozitorului Adrian Enescu.

Radu Goldis a fost poate cel mai important chitarist de jazz al anilor ‘70

”Un suflet de roman este un imn pacifist, care cheama la unitate nationala. Este usor de memorat, are 8 strofe iar, in total, imnul dureaza 2 minute si 20 de secunde”, a subliniat Toader.

Cine este Adrian Toader

Numele lui Adrian Enescu este cunoscut in toata lumea

Adrian Toader s-a nascut la Medgidia, in anul 1956, iar la 16 ani, in 1972, a castigat medalia de argint la Targul International de Inventii la Tokyo cu proiectul unei pompe electromagnetice cu flux continuu, fara rotor. La 23 de ani, in 1979, a emigrat in SUA, ca disident politic care a facut parte din Miscarea „Paul Goma”. In SUA, s-a stabilit in California, unde, la varsta de 42 de ani, in 1998, a absolvit Santa Monica College si a obtinut o diploma in stiinte generale. In perioada studentiei a fost presedintele Asociatiei Studentesti a Colegiilor de Stat din sudul Californiei si a raspuns de problemele a peste 1,3 milioane de studenti. Dupa dobandirea cetateniei americane, in 1985, si-a schimbat numele in Adrian Williams, dar foloseste numele Adrian Toader-Williams in scrierile stiintifice.

author avatar
National
194 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger