AcasăNewsUn „pas istoric” pentru Palestina: a devenit stat observator al ONU

Un „pas istoric” pentru Palestina: a devenit stat observator al ONU

Palestinienii cred ca au obtinut o mare victorie

Ieri seara, Adunarea Generala a ONU a votat pentru ridicarea statutului Palestinei la „stat observator”, „cu frontierele din 1967”.

Palestinienii cred ca au obtinut o mare victorie

Ca sa treaca, cererea presedintelui palestinian, Mahmoud Abbas, avea nevoie de jumatate plus unu. Avea trei sferturi de intentii de vot, din cele 193, inainte de inceperea votului propriu-zis.

Stat cu frontierele din 1967

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat ca acest „pas istoric” pentru Palestina nu inseamna de fapt nimic. Nimic, daca palestinienii nu vor recunoaste in totalitate existenta statului evreu. Abia atunci israelienii vor negocia declararea statului palestinian si frontierele sale. In proiectul inaintat Adunarii Generale a ONU se face referire la „crearea unui stat, Palestina, care sa existe alaturi de Israel in pace si securitate, pe baza frontierelor de dinainte de 1967”.  Aceasta include Fasia Gaza, guvernata de Hamas, Cisiordania ,guvernata de Al Fatah, unde se afla si sediul presedintelui Mahmoud Abbas, si Ierusalimul de Est. Orasul sfant, Ierusalim, a fost declarat de catre Parlamentul israelian capitala tarii, pe cand ONU vrea un statut de „oras international”.

„Pelerinajul economic” in Gaza

Atat timp cat intre Hamas si Al Fatah exista disensiuni, israelienii nu au de ce se teme. Analistii evrei prevad o rivalitate si mai mare intre cele doua teritorii palestiniene, din cauza diferentelor uriase in economie. Emirul Qatarului a dat tonul „pelerinajului” in Gaza, fiind interesat de campurile gazeifere din Mediterana.  Au urmat alti ministri de Externe din tarile arabe, iar la 8 decembrie si-a anuntat vizita „istorica” insusi premierul turc Tayyip Erdogan. Se pare ca presedintele palestinian Mahmoud Abbas nu a fost invitat.

author avatar
Adina Mutar
133 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger