AcasăNewsUltimul mandat pentru Merkel

Ultimul mandat pentru Merkel

Din 2021, Angela Dorothea Merkel, prima femeie cancelar a Germaniei, se va retrage din politica. Ieri, euro inregistra cea mai scazuta valoare la tranzactionare.

Cancelarul german Angela Merkel a anuntat ieri ca in decembrie nu va mai candida la conducerea Uniunii Crestin-Democrate (CDU) si ca actualul mandat al ei la sefia guvernului de la Berlin este ultimul.

Din 2021 Angela Dorothea Merkel prima femeie cancelar a Germaniei se va retrage din politica Ieri euro inregistra cea mai scazuta valoare la tranzactionare

Dupa rezultatul slab al formatiunii sale la alegerile regionale desfasurate duminica in landul Hessa, scrutin la care CDU s-a clasat pe primul loc, obtinand conform sondajelor intre 27% si 29% din voturi, dar mai putin cu peste 10% fata de scrutinul precedent din 2013, Angela Merkel a luat ieri cuvantul.  ”In primul rand, la urmatorul congres al partidului, in decembrie, la Hamburg, nu voi mai candida pentru conducerea CDU. In al doilea rand, acest al patrulea mandat de cancelar este ultimul pentru mine. La alegerile federale din 2021, nu voi mai candida din noul pentru postul de cancelar, nici pentru Budestag si nici nu voi cauta vreo alta functie politica”. Prin aceste anunturi, cancelarul a transmis ca nu numai a tras concluziile dupa doua esecuri electorale succesive, in Bavaria si in Hessa, dar ca deschis oficial faza propriei succesiuni la carma tarii. Congresul din decembrie al CDU se va transforma intr-o cursa la aceasta succesiune. Cu o femeie in pozitie privilegiata: Annegret Kramp-Krrrenbauer, secretarul general al CDU.

In jurul cozii, germanii s-au saturat

Angela Merkel se afla in fruntea CDU de 18 ani. O longevitate in fruntea primului partid german care poate fi invidiata in strainatate, chiar daca acest record ii apartine lui Helmut Kohl care a condus CDU din 1973 pana in 1998. Un lucru este limpede, scrie Deutsche Welle:  Coalitia dintre CDU/CSU si SPD se afla de o jumatate de an la guvernare. Si, de o jumatate de an, Germania nu are conducere, ci este practic paralizata de un guvern preocupat inainte de toate de el insusi. Disputele interne determina agenda zilei si nu problemele actuale stringente, cum ar fi amploarea pe care o ia nationalismul de dreapta – nu doar in Germania si in statele vecine, ci in intreaga lume. La provocarile migratiei nu s-au gasit raspunsuri. ”Germanii s-au saturat de aceasta rotire in jurul propriei axe si autodevorare a executivului de la Berlin. Alegerile desfasurate duminica in Hessa, un land federal cu o economie puternica, au aratat foarte limpede ca germanii isi doresc o schimbare. Majoritatea electoratului nu mai crede ca Angela Merkel, aflata de 13 ani in fruntea cabinetului de la Berlin, mai poate gestiona cu succes procesul novator”, concluzioneaza DW.

Paralizie germana, paralizie europeana

La cateva luni de la alegerile europene din mai 2019, tot esichierul politic german va fi transformat dupa anuntul lui Merkel. Odata cu el, si cel european, aflat in plina recompozitie. „Cand principala tara se afla nu in criza, ci in dificultate, forta propulsoare a Europei slabeste. Trebuie sa fim atenti”, a avertizat ieri comisarul european pentru afaceri economice si financiare, Pierre Moscovici. Moscovici a subliniat ca fragilitatea coalitiei dintre social-democrati (SPD) si partidul de centru-dreapta CDU (Uniunea Crestin Democrata) a cancelarei Angela Merkel complica reformele la scara europeana, desi in Germania „nu exista o amenintare iliberala sau o extrema dreapta care ar putea revendica puterea”. Exista insa amenintarea si necunoscuta Brexit. Si, dincolo, Rusia, si gazele lui Putin de care Germania este dependenta. Dupa anuntul lui Merkel, moneda euro a scazut la minimul sedintei de tranzactionare de ieri.

Migrantii costa functia

Guvernul Merkel a cunoscut un an extrem de dificil, incasand lovitura dupa lovitura dupa fatala decizie din 2015 a a gazdui peste un milion de solicitanti de azil. O decizie care a furnizat argumente si munitie opozitiei si extremei drepte care au castigat teren la legislativele de anul trecut. Chiar daca Merkel a strans surubul in chestiunea migrantilor, a fost prea tarziu. Combinatia celor doua functii, cancelar si lider al CDU, era un soclu pentru autoritatea lui Merkel. Dar contestatiile din sanul partidului si din randurile germanilor devenisera prea puternice iar Merkel nu a avut de ales decat sa arate ca a inteles mesajul furios al alegatorilor. In sanul CDU, partid pe care Merkel l-a  castigat eliminandu-l pe Helmut Kohl, o pagina de 18 ani este pe cale sa fie intoarsa. Chiar Merkel a recunoscut, ieri: ”a venit vremea sa intoarcem pagina”.

author avatar
Tudor Borcea
84 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger