AcasăNewsUltimul cui in cosciugul Siriei

Ultimul cui in cosciugul Siriei

Statele Unite si Rusia au esuat, ieri, in a perfecta un acord cu privire la situatia dramatica din Siria, in marja summit-ului G20 din China. ”Serioase divergente persista”, a indicat un diplomat american.

300.000 de sirieni morti nu au contat la masa verde

Asa cum observatorii se asteptau, negocierile de ieri dintre secretarul american de Stat, John Kerry, si omologul sau rus, Serghei Lavrov, s-au incheiat fara nici o speranta pentru poporul sirian sau, in fine, ce a mai ramas din poporul sirian. Duminica, Washington a acuzat Moscova ca ”a facut un pas inapoi” cu privire la anumite puncte din cadrul negocierilor, ceea ce a facut imposibil in viitorul imediat semnarea unui acord intre cele doua mari puteri. Moscova si Washington, care fac separat raiduri aeriene impotriva jihadistilor din Siria, se afla in special in dezacord cu privire la soarta presedintelui sirian Bashar al-Assad, in timp ce regimul de la Damasc continua sa lupte impotriva opozitiei siriene, sustinut de rusi, alt mar al discordiei cu Statele Unite. Ieri, Barack Obama si Vladimir Putin aveau programata o intalnire informala, la summit-ul G20, dar surse diplomatice declarasera anterior ca sunt sceptice asupra rezultatului. Iar Casa Alba este reticenta in a-l asocia pe Obama cu un acord care ar putea sa nu fie respectat, precedentele armistitii din Siria, care s-au deteriorat rapid, stand marturie in acest sens. Pe de alta parte, presedintele Frantei, Francois Hollande, i-a cerut lui Vladimir Putin sa gaseasca o ”iesire politica” in cazul crizei din Siria.

Reticentele Casei Albe

Barack Obama a indicat, duminica, faptul ca Statele Unite abordeaza negocierile cu Rusia cu ”un anumit scepticism, dar care merita o incercare”. In egala masura, Casa Alba este reticenta la ideea sa-i ofere presedintelui Federatiei Ruse ocazia sa castige o legitimitate internationala, in conditiile in care acesta sustine regimul lui Assad, acuzat, printre altele, ca utilizeaza si arme chimice. Razboiul din Siria a ucis pana acum aproximativ 300.000 de oameni si a fortat milioane de persoane sa paraseasca aceasta tara, incepand din martie 2011, provocand un dezastru umanitar care a fortat portile Europei.

Putin despre succesorul sau

Presedintele Federatiei Ruse a schitat un profil al celui pe care ar dori sa-l aiba succesor in functia de sef al statului. Astfel, Putin a estimat ca ar trebuie sa fie ”o persoana destul de tanara, insa matura in gandire”. In acelasi timp, Vladimir Putin a declarat ca este inca devreme sa spuna daca va mai candida la alegerile prezidentiale din 2018. ”Nu am decis inca nimic. La ora actuala, asteptam alegerile legislative, trebuie sa le organizam si apoi sa vedem rezultatele. Si chiar dupa aceea vom avea doi ani in fata noastra. Iata deci ca este prematur sa vorbim despre asta”, a precizat Putin.

ISIS pierde dar nu se preda

Armata Siriana Libera a preluat integral controlul asupra unei zone de 600 km2 intre Azaz si Jarablus, in Siria, zona care a fost curatata de jihadisti, acestia nemaiavand nici un contact direct cu frontiera turca, au anuntat autoritatile din Turcia si Obsevatorul Sirian al Drepturilor Omului. Pe de alta parte, o serie de atacuri cu bomba a ucis, ieri, 40 de persoane in cel putin trei orase siriene aflate sub controlul regimului: Tartous, Homs si Hassake.

author avatar
Tudor Borcea
295 afisari

1 COMENTARIU

  1. DACA PANA SI EU AM VAZUT CA PIERZAND ACEST DUEL, SUA, VA PIERDE CREDIBILITATEA ABSOLUTA IN ORIENTUL MIJLOCIU, CUM OARE SA NU FI VAZUT RUSII??? RUDSII SUNT SUPERIORI DIN MULTE PUNCTE DE VEDERE MULT TRAMBITASILOR AMERICANI, CARE DIN CATE SE VEDE, NUMAI BINELE NU-L VOR EUROPEI SI ORIENTULUI MIJLOCIU. CE SA-I FACEM: TOTUL PENTRU GLOBALIZARE …DIN CEI 329 DE ANI DE EXISTENTA CA STAT DE SINE SATATATOR, SUA ARE 222 DE ANI DE RAZBOAIE..SPER CA IMI AMINTESC BINE DATELE..ACEST LUCRU SPUNE CATE CEVA. IN PLUS, PESTE TOT S-AU NOTAT MODIFICARI , DAR NU SPRE BINELE NATIUNILOR …..OARE SA NU FIE CURIOASA TREABA??….

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger