AcasăNewsUltimele modificari ale Codului Rutier

Ultimele modificari ale Codului Rutier

Cei care vor un carnet de conducere pentru motociclete pot sustine examenul in termen de un an de la efectuarea pregatirii teoretice si practice

In Monitorul Oficial a fost publicat recent un act normativ care aduce noi reglementari in domeniul legislatiei rutiere,  in special a celei referitoare la mopede, motorete si motociclete, precum si la tractoare rutiere.

Cei care vor un carnet de conducere pentru motociclete pot sustine examenul in termen de un an de la efectuarea pregatirii teoretice si practice

Noile dispozitii introduse prin HG nr. 480/2013 stabilesc ca le este interzis soferilor ce se deplaseaza pe vehicule din categoriile AM, A1, A2 si A (mopede, motorete, motociclete, tricicluri cu motor) sa traverseze drumurile publice, pe trecerile destinate pietonilor. Conform AvocatNet, este interzis si transportul persoanelor in stare de ebrietate pe autovehicule din urmatoarele categorii:

–         categoria AM: mopede;

–         categoria A1: motociclete cu cilindree maxima de 125 cm3, cu puterea maxima de 11 kW si cu un raport putere/greutate de cel mult 0,1 kW/kg; tricicluri cu motor cu puterea maxima de 15 kW;

–         categoria A2: motociclete cu puterea maxima de 35 kW, cu un raport putere/greutate care nu depaseste 0,2 kW/kg;

–         categoria A: motociclete cu sau fara atas si tricicluri cu motor cu puterea de peste 15 kW;

In ceea ce priveste obtinerea permisului de conducere, noile reglementari prevad ca valabilitatea cursului de pregatire teoretica si practica pentru sustinerea examenului auto este de un an de la data absolvirii.

Examen in ziua inscrierii

De asemenea, conform actului normativ, candidatii care au fost admisi la proba teoretica si nu au finalizat examenul pentru obtinerea permisului de conducere vor sustine proba practica in conformitate cu reglementarile in vigoare la data promovarii probei teoretice. Potrivit Ordinului Ministerului Afacerilor Interne nr. 82/2013, in vigoare din 11 iunie 2013, examinarea candidatilor se va realiza in aceeasi zi in care acestia se inscriu pentru examen. In caz contrar, inregistrarea isi pierde valabilitatea.

Facilitati

Cei care vor sa obtina permisul de conducere la categoria AM si care fac dovada ca au absolvit cursul de legislatie rutiera (teoretica si practica) anterior datei de 19 ianuarie 2013 se vor putea programa la examen fara sustinerea unui nou stagiu de pregatire, doar in baza urmatoarelor documente:

–         cererea-tip, semnata de candidat,

–         certificatul de cazier judiciar in termenul de valabilitate,

–         copia actului de identitate valabil,

–         dovada de plata a taxelor si tarifelor aferente obtinerii permisului de conducere.

Conducerea tractoarelor rutiere

Potrivit noului act normativ, din 8 august 2013, conducerea tractoarelor rutiere (categoria Tr) de catre posesorii de permise B, BE, C sau CE se va face in urmatoarele conditii:

–         Tr cu masa de maximum 3,5 tone si remorca sub 750 kg (categoria B);

–         Tr cu masa de maximum 3,5 tone si remorca sub 3,5 tone (categoria BE);

–         Tr cu masa de peste 3,5 tone si remorca  de maximum 750 kg (categoria C);

–         Tr cu masa de peste 3,5 tone si remorca sub 3,5 tone (categoria CE).

author avatar
Arpad Dobre
1.122 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger