AcasăNewsULTIMA ORĂ: Alina Albu, propusă de ministrul Justiției la șefia DIICOT

ULTIMA ORĂ: Alina Albu, propusă de ministrul Justiției la șefia DIICOT

sursa foto: captură video

O informație de ultimă oră vine de la Ministerul Justiției (MJ). Și vizează rezultatul procedurii de selecție pentru șefia Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

Mai exact, Alina Albu este propusă de către ministrul Cătălin Predoiu pentru funcția de procuror-șef al DIICOT – se menționează într-un comunicat al MJ.

Conform sursei citate, propunerea va fi transmisă Secției pentru Procurori a CSM miercuri, 1 martie, „pentru obținerea avizului în conformitate cu art.147 alin.(3) din Legea nr.303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor”.

Redăm în cele ce urmează, integral, comunicatul de presă:

„În data de 24.02.2023, s-au desfășurat, la sediul Ministerului Justiției, interviurile pentru funcția de Procuror-Șef al DIICOT.

Procedura de interviuri publice pentru selecția propunerilor a fost introdusă inițial în practica ministrului Justiției încă din anul 2020, cu ocazia selecției precedente. Ulterior, procedura de interviuri publice a fost ridicată la rang de lege și este, în prezent, prevăzută de art.146 din Legea nr. 304/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor. Procedura a fost evaluată pozitiv de Comisia de la Veneţia prin Avizul nr. 1105/2022 și prin ultimul Raport pozitiv MCV din decembrie 2022.

Interviurile au fost desfășurate în fața comisiei de interviu constituită, potrivit legii, din reprezentanții Ministerului Justiției, ai CSM, INM și ASE şi compusă din ministrul Justiției, secretari de stat, procurori, un profesor de management şi un psiholog. În urma fiecărei serii de interviuri, au avut loc consultări extinse și minuțioase între ministrul justiţiei şi toţi membrii comisiei de interviu.

Prin comunicatul de presă din data de 27.02.2023, au fost formulate o serie de precizări și considerații prin care am mulțumit candidaților pentru asumarea responsabilității candidaturii, soliditatea dosarelor profesionale depuse, ținuta profesională înaltă a prestațiilor la interviu, dar și considerații privind optica și viziunea construirii propunerilor, plecând în primul rând de la stadiul de dezvoltare a instituțiilor respective și a nevoilor lor de modernizare în etapa următoare, raportate la caracteristicile profesionale și moral-psihologice ale fiecărui candidat, stilul lor de conducere și viziunea acestora asupra căilor de urmat mai departe în modernizarea instituțiilor, considerații pe care le reiterez.

(Comunicatul din data de 27.02.2023 poate fi consultat la https://www.just.ro/comunicat-de-presa-al-ministrului-justitiei-27-02-2023/).

În urma analizei candidaturilor prin prisma celor precizate mai sus, am selectat și propus pentru funcția de Procuror-Șef al DIICOT pe doamna procuror Alina Albu.

Propunerea va fi transmisă Secției pentru Procurori a CSM astăzi, 01.03.2023, pentru obținerea avizului în conformitate cu art.147 alin.(3) din Legea nr.303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor.

Cătălin Predoiu

Ministrul Justiției”

author avatar
Andrei Coman