AcasăNewsUltima manevră a PNL. Cum vrea să pună mâna pe județe

Ultima manevră a PNL. Cum vrea să pună mâna pe județe

Orban și Iohannis se tem că votul uninominal pentru consiliile județene ajută PSD

Liberalii se pregătesc să aplice lovitura de grație PSD-ului în teritoriu, eliminând partidul de la conducerea județelor. Astfel, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență, președinții consiliilor județene nu vor mai fi aleși prin vot direct, numirea acestora fiind făcută prin votul indirect al consilierilor județeni.

Orban și Iohannis se tem că votul uninominal pentru consiliile județene ajută <a class=wpil keyword link href=httpswwwnationalrotagpsd title=PSD data wpil keyword link=linked>PSD<a>

Românii nu vor mai putea să voteze uninominal președinții de consilii județene. Leberalii au decis să schimbe regulile jocului cu puțin timp înaintea alegerilor locale pentru a se asigura că cei 29 de președinți de consilii județene ai PSD vor fi eliminați. ”PSD are un număr imens de parlamentari, un număr foarte mare de primari, de consilieri, de președinți de consilii județene, ca atare ne bucurăm, dar autosuficiența după această victorie ar fi cea mai mare greșeală pentru PNL. Aștept de la PNL și de la Guvernul Orban o implicare totală, astfel încât la sfârșitul lui 2020 să ofere românilor o Românie fără PSD în conducerea statului, a entităților politice”, declara, în decembrie, președintele Klaus Iohannis. Pentru a îndeplini această sarcină, Ministerul Dezvoltării a elaborat deja un proiect de ordonanță de urgență care modifică și completează Legea 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale. Potrivit acestuia, consiliile locale, consiliile judeţene şi primarii se aleg prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat, primarii comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucureşti şi primarul general al municipiului Bucureşti se aleg pe circumscripţii electorale, prin scrutin uninominal, iar preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene, precum şi viceprimarii se aleg prin vot indirect, de către consiliile judeţene, respectiv de către consiliile locale. Astfel, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţenese aleg cu votul secret al majorității consilierilor județeni în funcție. Totodată, ”eliberarea din funcție a președintelui sau a vicepreședinților consiliului județean se face cu votul secret a două treimi din numărul consilierilor în funcție, la propunerea motivată a cel puțin unei treimi din numărul acestora. Eliberarea din funcție a președintelui sau a vicepreședinților consiliului județean nu se poate face în ultimele 6 luni ale mandatului consiliului județean”, se precizează în proiectul de ordonanță de urgență.

Județul, la mâna jocurilor de culise

Eliminarea votului uninominal va avea drept consecință lăsarea conducerii județelor la mâna jocurilor de culise, susțin reprezentanții consiliilor județene. ”Au schimbat legea acum pentru că le convine mai mult, în acest moment, ca președintele consiliului județean să fie ales direct din rândul consilierilor. Și asta pentru că și-au făcut calcule și, cu alianțe cu USR și PMP, vor putea face diverse majorități ulterior scrutinului din iunie 2020. Acum, la nivel național, există o majoritate importantă de președinți de consilii județene ai PSD, pentru că am obținut rezultate foarte bune în alegerile din 2016. Alianțele sunt, însă, foarte șubrede, iar din punctul meu de vedere este o mare prostie ca președintele să depindă de consilieri, de jocuri de culise. Dacă se schimbă guvernarea, aliatul trece de partea opoziției și atunci se schimbă și majoritatea la consiliul județean, ceea ce nu este normal. Până la urmă, ca și primarul, președintele de consiliu județean trebuie să fie ales, ca să lucreze cu toți consilierii pentru a realiza o majoritate pentru diverse proiecte. Acum este interesul lor pentru acest vot, dacă vorbeam despre o altă perioadă, ar fi propus alegerea uninominală a președintelui. Dacă ar fi trebuit să pună cei mai buni oameni candidați la poziția de președinte de consiliu județean ar fi fost dificil pentru ei, dar în acest moment mizează pe listă și pe votul politic”, ne-a declarat Bogdan Toader, președintele Consiliului Județean Prahova.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.015 afisari

7 COMENTARII

  1. PARLAMENTUL A ANULAT PENSIILE SPECIALE ( 247 VOTURI PENTRU , NICIUN VOT CONTRA SI 21 DE ABTINERI ). PSD SE BAZEAZA PE CCR CA VA RESPINGE LEGEA .

  2. Natiune, astia construiesc sau dărâma, pai cu un Premier ca Ludovic Orban, ce va mira ? Da de Sas nu va mirati ? Cum conduce el totul in tara asta, le stie ca un om mare

  3. DICTATURĂ, se numește povestea Otrăvii Galbene, de fapt a Werner-ului care nu se mai satură să se simtă nazist prin distrugerea sistematică a poporului român!
    Ăsta e fără limită la ură și distrugere! Atenție popor român!!!

    • Pentru postarea idiotului ” Anonymous ” de la ora 20:18 asteptam ca Redactia National si organele abilitate sa ia masuri . Este inadmisibil sa permiteti acestei lepre mancurte sa posteze in continuare in paginile acestui ziar , va faceti partasi la la ceea ce debiteaza acest idiot ! Taiati macaroana nemernicului , sa posteze ce vrea agitatorul asta scrantit in presa din tara lui de bastina , sa injure si sa-si faca nazista familia lui si pe cine mai crede de cuviinta . Cine-i da unda verde acestui nenorocit ? Chiar nu exista nimeni in masura sa se autosesizeze si sa-l trimita unde a-ntarcat mancurtu iapa ? Ce treaba are el cu Presedintele Romaniei , cum isi permite sa-l injure zilnic fara ca nimeni din presa sau alte institutii sa se sesizeze ? Suntem in jungla sau traim intr-o tara membra U.E si NATO ? ARE TUPEUL SA ATENTIONEZE POPORUL ROMAN ? In baza la ce , ce il recomanda , daca el nu este cetatean roman si posteaza pe facebook si Youtube sub numele CONSTANTIN MOLDOVEAN TIRASPOL , un troll jegos stalinist de pe malul stang al Nistrului ? Cum permite redactia sa fie batjocorit Presedintele Tarii ” WERNERUL CARE NU SE MAI SATURA SA SE SIMTA NAZIST PRIN DISTRUGEREA SISTEMATICA A POPORULUI ROMAN ”? In ce tara traim , cine da unda verde acestui nenorocit ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger