Cauta

Ultima cina la El Bulli! Celebrul restaurant spaniol se inchide!

Celebrul restaurant El Bulli se va inchide sambata, 30 iulie 2011. Timp de 20 de ani, El Bulli l-a avut ca maestru bucatar pe Ferran Adria si a fost desemnat cel mai bun restaurant din lume, in mai multi ani, de catre ghidul de specialitate Michelin. Ultima cina de la El Bulli va fi oferita personalului si familiilor acestora.

El-Bulli-ultima-cina-se-inchide-barcelona-spania-Cala-Montjoi
Ultima cina la El Bulli Celebrul restaurant spaniol se inchide

In ciuda popularitatii sale, El Bulli avea pierderi de jumatate de milion de euro, in fiecare an, dupa cum a spus Ferran Adria. Pentru a acoperi aceste pierderi, maestrul bucatar catalan a avut inspiratia de a vinde obiecte promotionale El Bulli, precum accesorii de bucatarie, ulei de masline sau tacamuri.

Restaurantul care se afla pe Cala Montjoi, din apropiere de Barcelona, va renaste, in 2014, si va deveni o fundatie in spirit eco, axata pe studiul tehnicilor culinare prin care se obtin gusturi inedite.

Viitoarea El Bulli Foundation va acorda, anual, de la 20 la 25 de burse care le vor permite maestrilor bucatari sa gateasca alaturi de cei care au facut parte din personalul restaurantului.

El Bulli nu se inchide, ci se transforma, deoarece spiritul sau va dainui”, a spus Ferran Adria.

Ferran Adria a revolutionat gastronomia de lux incepand cu mijlocul anilor 1990, odata cu lansarea bucatariei sale, numita „moleculara”, un termen refuzat de maestrul catalan, care a dezvoltat o gama de geluri, agenti de ingrosare, emulsii si diverse retete pe baza unor elemente naturale.

El Bulli este considerat unul dintre cele mai rafinate si originale restaurante. Spaniolii il privesc pe Ferran Adria ca pe un varf de lance in inovarea traditiei gastronomice, permitand Spaniei sa exporte idei si produse gastronomice in toata lumea.

Restaurantul cu 50 de locuri avea peste doua milioane de cereri pe an, pentru 8.000 de feluri de mancare servite. Numele fericitilor clienti era hotarat, de cele mai multe ori, prin tragere la sorti. Acestia erau serviti cu 40 de portii mici de mancare, contra unui pret de 250 de euro de persoana.

Ultimele stiri

  • Înregistrare ULUITOARE! Dialog-șoc între Cristian Popescu Piedone și Sorin Susanu! Șeful ANPC ar fi fost băut! – AUDIO
  • Industria petrochimică europeană se destramă sub un val de închideri de fabrici
  • Cum a murit democrația occidentală
  • Cine a șters 320 de miliarde de dolari din profiturile globale
  • Festivalurile de muzicoase și istoria muzicii
  • Dumitru „Dadu” Dragoș – campionul de motociclism viteză la 15 ani: De la pistele MotoRC la WorldSBK
  • VIDEO. Simion, după scandalul dubiței cu cartofi de la protestul din Piața Victoriei: „Un criminal umblă în libertate de 14 zile, dar jandarmii păzeau un camion de cartofi!”
  • Purtătoarea de cuvânt a Guvernului, acuzată de angajaţii lui Bolojan că folosește mașini alocate altor departamente. Care ar fi, de fapt, motivul
  • Federația Sanitas, mesaj către guvernanți: „NU ACCEPTĂM reduceri de personal în sectorul public de sănătate și de asistență socială!”
  • VIDEO. Imagini dramatice pe mare. Un feribot cu sute de persoane la bord a luat foc, în Indonezia. Trei oameni au murit
  • Exit mobile version