AcasăNewsUleiul de masline devine produs de lux

Uleiul de masline devine produs de lux

Vremea defavorabila din luna decembrie din Spania si Italia, lideri modiali in producerea uleiului de masline, a generat scumpirea acestui produs la aproximativ 6 euro litru. Aceasta situatie vine in urma unei penurii de legume si fructe, care a afectat in special Marea Britanie, tot din cauza fenomenelor meteo din Spania.

Potrivit International Ilive Council, pretul uleiului extravirgin de masline a ajuns la 5,75 euro pe litru in Italia. Preturile au crescut cu 10% si in Spania. In Marea Britanie, dupa ce kilogramul de dovlecei a ajuns 4 lire sterline iar salata verde si brocoli se vand rationalizate, pretul uleiului de masline a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii sapte ani. Chiar si celebrul chef Jamie Oliver a fost nevoit sa inchida cateva restaurante cu specific italian, deprecierea lirei si pretul uleiului de masline fiind principalele motive. Un alt restaurant din cartierul Maygair, condus de chef Francesco Mazzei, a fost nevoit sa urce preturile, acesta din urma estimand ca ”uleiul de masline a devenit un lux”. In Italia, vremea rea din decembrie a compromis productiile de legume din cauza caderilor masive de zapada. Aceeasi situatie si in Spania, unde ploile torentiale urmate de un val de frig au generat pierderi foarte mari. Spania este primul producator si exportator de fructe si legume din Uniunea Europeana, iar Marea Britanie si Franta sunt primii sai clienti.

author avatar
Catalin Dumitrescu
264 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger