AcasăNewsUite cine sunt patronii restaurantelor de top din Capitala

Uite cine sunt patronii restaurantelor de top din Capitala

V-ati intrebat vreodata cine sunt proprietarii restaurantelor de fite ale Capitalei? Probabil ca nu asta v-a interesat, ci mai degraba mancarea, ambianta si, nu in ultimul rand, preturile, conceptul ori serviciile.

E adevarat ca multi dintre stapanii localurilor high-class bucurestene n-au absolut nicio legatura cu industria restaurantelor, vezi cazul Alinei Borcea – proaspata sotie a actionarului dinamovist – ori exemplele Monicai Stan (vedeta B1 TV), Venerei Arapu (creatoare de moda), Andrei Nastase (fiul PSD-istului Adrian Nastase), Iulianei Marciuc (vedeta TVR) sau chiar mogulului Dinu Patriciu. La polul opus descoperim, insa, o serie de specialisti sadea, incepand cu Moni Meita, jupanul de la „Casa di David” si terminand cu italianca Patrizia Paglieri, co-actionar la „Osteria Gioia” sau cu Bora Cokyapici, de la „Osho Fish”.

Casa di David sau acasa la Moni Meita

Top 5 este dominat de Heritage (Polona 19) si de Casa di David (Sos.Nordului 9). Actionar principal la fosta „Casa Tatarascu” este miliardarul Dinu Patriciu, iar proprietarii celui de-al doilea sunt Moni Meita si Calin Mailat, primul fiind fiul lui Teodor Meita, cel care, in 1993, deschidea pe Bd.Marasti celebrul restaurant Mc Moni’s. Clienti nelipsiti de la „Casa di David”: Ion Tiriac, Ilie Nastase, Amalia Nastase, Dinu Gheorghe, Razvan si Mircea Lucescu, Sebastian Vladescu, Mircea Geoana sau Adrian Nastase. Un alt pretendent la fotoliul de lider in „Top Five” este restaurantul Osteria Gioia (Ion Mihalache 16), apartinand lui Vladimir Mihulescu (fost director general DHL) si Patriziei Paglieri, o italianca nascuta in Bahamas. Maestra e bucatariei italiene, Patrizia a deschis un restaurant super si la Buftea, renumitul deja „Al Casolare”. Nu pot fi omise Osho Fish (Primaverii 19), patroni Florin Radulescu, Virgil Raftopol si Bora Cokyapici (a avut cafeneaua „The Eatery” din Dorobanti si parteneritate cu Joshua Castellano), precum si Aquarium (Alecu Russo 4), un local detinut de afaceristul sarb Boban Lazic, preferat de Cristi Borcea si fratii Becali.

Petrescu si Alecu, bere cu carul

Carul cu bere

Afaceristii Pepe Berciu, Remus Truica, Ion Biris si Vladimir Cohn detin impreuna doua locatii extrem de apreciate. Una in Bucuresti, Club Loft (Grigore Alexandrescu 96), si alta in afara Capitalei, celebrul El Capitan (Parcul Snagov). Dragos Petrescu (proprietar City Grill) si Marian Alecu (ex – presedinte la McDonald’s Romania) patroneaza restaurantul Carul cu bere (Stavropoleos 5), tot ei avand in portofoliu si Hanu’ Berarilor (Poenaru Bordea 2), precum si Buongiorno (Lascar Catargiu 56). Despre Marian Alecu sunt multe de spus, dar cel mai bine il recomanda faptul ca a fost desemnat de McDonald’s Corporation unul dintre cei mai bun CEO pe care i-a avut compania in lume.

Satyricon, cu simtul umorului

Satyricon

Pentru gurmanzi, dar mai ales pentru cei cu simtul umorului, exista Satyricon (Ion Neculce 63). Restaurantul de care se ocupa Serban Slavescu are meniuri degustation intre 10 si 15 feluri, carne numai black angus si kobe, aduse din SUA. La Satyricon nu se gateste in ulei, se folosesc tehnici moleculare si in vid si exista o mare diversitate de retete. In doar sase luni, aici s-au preparat peste 700 de retete. Patronii spun ca au o mare problema: in Romania nu gasesc sa cumpere codita de purcel, asa ca ea trebuie importata.

Suta la suta feminin, de la Market 8 la The Gang

The Gang

Despre Isoletta (Sos. Nordului 7-9) s-a zvonit ca ar apartine Ramonei Badescu. Adevarul e ca localul a fost detinut de un anume Salvatore Cavallo, Ramona fiind doar imaginea stabilimentului. In prezent, localul este coordonat de doi investitori cu afaceri si in energie. Patroana de la Market 8 (Lt.Serban Petrescu 8) este designerul Venera Arapu, iar Monica Stan (B1TV) detine La Gondola (Parcul Bordei). Tot o femeie celebra conduce si The Gang (Calea Floreasca 111-113). Este vorba despre Jacqueline Tudor, ex-vedeta B1TV, care a preferat sa se retraga din televiziune pentru a se dedica altor business-uri. In fine, teverista Iuliana Marciuc patroneaza „Asia” (Bd.Decebal). Dupa cinci ani, consoarta lui Enache a renuntat la specificul chinezesc al restaurantului, indreptandu-se catre bucataria internationala.

Andrei Nastase, Bonton cu fisuri

 

Alina Borcea detine restaurantul Zerillo’s din Piata Lahovari pe barba sotului

Sotia lui Cristi Borcea, fosta Alina Vidican, figureaza in acte drept proprietar la Zerillo’s (Piata Lahovari), un local administrat, de altfel, de Ciro Castellano, fratele lui Joshua.

Andrei Nastase, atent cu vedetele

Andrei, fiul lui Adrian Nastase, este patron la Bonton Palace (Sos.Nordului 1). Remarca: o locatie cu un concept interesant, dar care, din punct de vedere culinar si mai ales al servirii, lasa mult de dorit. Tot in Herastrau exista La Fattoria (Sos.Nordului 7-9), proprietatea afaceristului constantean Tudorel Economu. Vasile Turcu – ex-actionar la FC Dinamo – a detinut pana de curand restaurantul Classa di T (Calea Floreasca 111). In prezent, de local se ocupa un grup de fosti ospatari de la Aquarium. Trioul Gino Iorgulescu-Valentin Salagean-Cosmin Olaroiu detine lantul de restaurante Trattoria il Calcio, iar de Chez Marie (Dionisie Lupu 48) se ocupa Florin Dominic Popa, arestat intre timp pentru trafic de cocaina. Serghei Mizil are La Cena (Maria Rosetti 1), Bobby Paunescu si regizorul Cristi Puiu patroneaza La Mandragora (Mendeleev 29), iar ziaristul Marius Tuca si carciumarul sarb Dragan Caranovic (ex – Pizzeria Julia din Titulescu) sunt patroni la Taverna Sarbului (Tipografilor 31).

La Capricio, patronul e tot in bucatarie dupa 18 ani!

Unul dintre cele mai apreciate, dar totodata extrem de scumpe restaurante din Bucuresti, este Mesogios (Jean-Louis Calderon 49), locatie detinuta de un fost jurist, Cezar Andrei, in asociere cu niste ciprioti. Un alt restaurant interesant este Capricio (Strada Icoanei 18), aflat in proprietatea lui Nicu Girjoi. „In urma cu 18 ani, cand am deschis «Capricio», eram in bucatarie. Acum, ma gasiti tot acolo!”, spune Girjoi despre localul preferat al Ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, dar si al sopranei Mariana Nicolesco.

author avatar
Mihai Koblenko
90.609 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger