AcasăNewsUite care sunt cele mai scumpe lucrari de arta vandute vreodata

Uite care sunt cele mai scumpe lucrari de arta vandute vreodata

The Scream - Edvard Munch

Sigur ca recenta adjudecare a singurei variante a Strigatului lui Edvard Munch aflate intr-o colectie privata a uluit lumea. Este totusi cea mai scumpa lucrare de arta licitata vreodata. Dar mai sunt si alte vedete care s-au vandut pentru sume uriase.

The Scream - Edvard Munch

Ma gandesc cum ar trebui sa arate o lista, nu neaparat un clasament, al unora dintre cele mai scumpe piese de arta vandute de-a lungul vremii, dar sa ne imaginam ca unele dintre cele mai valoroase piese n-ar apartine marilor muzee ale lumii. Probabil ca piata de arta ar face deliciul ziarelor mai ceva decat politica ori mondenul. Insa lucrul asta nu are cum sa se intample, dar putem avea satisfactia ca acele destul de putine lucrari care se mai afla in colectii private mai ajung din cand in cand in licitatii, celebrele case Christie’s si Sotheby’s alternand sumele cele mai ametitoare. Dar adevarul este ca nu in licitatii, ci in vanzari private s-au achizitionat cele mai scumpe lucrari de arta. M-am gandit sa ne amintim impreuna de aceste opere exceptionale, semnate de unii dintre cei mai mari artisti ai lumii.

Jucatorii de carti –  Paul Cézanne

Jucatorii de carti – Paul Cézanne

Aceasta lucrare a celui mai mare postimpresionist a fost vanduta anul trecut de catre magnatul grec George Embiricos familiei regale din Qatar pentru fabuloasa suma de 250 de milioane de dolari. Aceasta este cea mai scumpa lucrare de arta vanduta vreodata. Lumea spune ca tensiunea dintre cei doi cartofori este aceea care face acest tablou atat de iubit.

No 5 – Jackson Pollock

No 5 – Jackson Pollock

Da, nu numai in parfumerie exista un reper numit No 5, ci si in arta. Jackson Pollock, creatorul si cel mai important reprezentant al curentului numit gestualism a realizat acest tablou care s-a vandut in anul 2006 intr-o achizitie privata pentru 140 de milioane de dolari.

Femeie III – Willem de Kooning

Femeie III – Willem de Kooning

Supranumita si Zeita neagra, lucrarea s-a vandut tot in particular, in acelasi an 2006 care pare a fi cel mai bine reprezentat in acest deceniu in ce priveste achizitiile spectaculoase de opere de arta. Steven Cohen este acela care a cumparat-o de la David Geffen pentru 137,5 milioane de dolari.

Portretul Adelei Bloch-Bauer – Gustav Klimt

Portretul Adelei Bloch-Bauer – Gustav Klimt

Una dintre cele mai cunoscute lucrari ale lui Klimt a fost achizitionata, tot intr-o vanzare privata si tot in 2006, de catre Ronald Lauder, magnatul industriei cosmetice. 135 de milioane este suma platita de lucrarea care face parte dintr-un grup de cinci panze care au fost returnate mostenitorilor lui Ferdinand Bloch-Bauer, dupa ce fusesera confiscate de nazisti in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Nud, frunze verzi si bust – Pablo Picasso

Nud, frunze verzi si bust – Pablo Picasso

Acesta este lucrarea detronata de Strigatul lui Munch, vandut in licitatia de la Sotheby’s, New York, pe 2 mai. Din 2010, de cand tabloul lui Picasso s-a vandut la Christie’s, tot in New York si tot in luna mai, niciun altul nu a mai fost adjudecat pentru o suma apropiata de 106,5 milioane de dolari, suma care s-a platit atunci pe el.

 

 

 

author avatar
eNational
1.608 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger