AcasăNewsUE vrea sa-i imparta pe teroristi in ”periculosi” si ”utili”

UE vrea sa-i imparta pe teroristi in ”periculosi” si ”utili”

Gilles de Kerchove , coordonatorul UE pentru lupta antitero, vrea metode noi de preventie

Daca nu exista dovezi care sa ateste ca jihadistii care se intorc in Europa din Siria si din Irak au luptat alaturi de teroristi, incarcerarea lor ar fi cea mai proasta solutie posibila, a estimat nimeni altul decat coordonatorul UE pentru lupta antitero.

Gilles de Kerchove , coordonatorul UE pentru lupta antitero, vrea metode noi de preventie

Urmarirea masiva a jihadistilor europeni care se intorc din Siria si din Irak este contraproductiva: unii din ei trebuie disculpati si chiar utilizati in scopuri de propaganda pentru a impiedica noi recrutari islamiste, a declarat Gilles de Kerchove, coordonatorul UE pentru lupta impotriva terorismului, noteaza The Guardian. Oficialul european a criticat autoritatile belgiene pentru absenta programului de lucru cu cetatenii belgieni care s-au alaturat gruparilor radicale precum ISIS si care au participat la ostilitati in Orientul Apropiat inainte de a se intoarce in Europa, relateaza si Sputnik. ”Daca nu exista dovezi care sa ateste ca acesti combatanti reveniti in tarile lor de origine nu au participat activ la jihad (…) este intr-adevar necesar sa-i aruncam in inchisoare?”, a intrebat Gilles de Kerchove. Cu titul de exemplu el i-a citat pe cei care au petrecut o saptamana in cadrul unor grupari teroriste, facand , ca novici, munci  la bucatarie sau servind ca combatanti de rang inferior, dar care, vazand intr-o buna zi persoane decapitate, au fugit dandu-si seama ”ca au comis o greseala”.

Inchisoarea, un ”incubator al radicalizarii”

”In consecinta, daca nu puteti sa-i inchideti pe cei care nu au mainile patate de sange, care sunt realmente pregatiti sa participe la un program de readaptare, de ce sa nu urmam aceasta cale?”, a indicat coordonatorul european. Acesta a spus ca este convins ca jihadistii care si-au dat seama de eroarea in care s-au aflat ar putea fi utilizati pentru a-i impiedica pe teroristi sa recruteze noi combatanti, exemplificand faptul ca inchisoarea ”este un incubator al radicalizarii”.

SUA: Un student Berkeley, expulzat din avion pentru ca vorbea araba

Un tanar de 26 de ani, Khairuldeen Makhzoomi, student la Stiinte politice la Universitatea Berkeley, a fost evacuat dintr-un avion apartinand Southwest Airlines (din cursa Los-Angeles-Oakland) , doar pentru ca vorbea arabeste, la telefon, povestind unchiului sau cum a participat la un dineu alaturi de secretarul general ONU, Ban Ki-moon, informeaza Le Parisien. ”M-a intrebat apoi cand aterizez la Oakland. I-am raspuns: «Inch Allah, Inch Allah», te sun cand ajung”. Auzind limba araba, o femeie a alertat securitatea avionului, tanarul fiind evacuat si anchetat apoi de FBI, in cele din urma fiindu-i returnati banii pe bilet.

author avatar
National
81 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger