AcasăNewsUE trateaza criza cu polistiren

UE trateaza criza cu polistiren

Grecia, Spania, Portugalia si Italia sunt aproape de faliment, somajul a atins cote alarmante in UE, iar oficialii de la Bruxelles cauta disperati remedii impotriva crizei economice.  Solutia de avarie: reabilitarea termica a locuintelor.

Reabilitarea termica a unui apartament costa circa 3.500 de euro in Romania

Liderii UE se gandesc deja la noi legi prin care sa oblige statele membre sa protejeze si mai eficient mediul inconjurator. Una dintre viitoarele reglementari va avea in vedere o astfel de componenta, oficialii de Bruxelles apreciind ca in acest mod s-ar putea crea sute de mii de locuri de munca.  Comisarul european Connie Hedegaard sustine ca una dintre cele mai rapide modalitati de creare a circa 500.000 de locuri de munca o reprezinta  reabilitarea conductelor, a sistemelor energetice si a locuintelor. Comisarul crede ca izolarea termica a blocurilor ii va tine ocupati pe actualii someri cel putin pana in 2020. In Romania s-ar mai putea adauga inca vreo 50 de ani, deoarece banii care pot fi alocati in prezent de la bugetul statului pentru reabilitarea termica pot acoperi maximum 25.000 de apartamente pe an din cele  aproape 1,5 milioane de locuinte construite in perioada 1950-1990.

Costuri in Romania

Si fiindca tot veni vorba de bani, e bine de stiut ca, in Romania, reabilitarea termica a unui apartament cu doua-trei camere costa circa 3.500 de euro, din care proprietarul (sau asociatia de proprietari) plateste 20%, Ministerul Dezvoltarii  Regionale si Turismului – 50%, iar restul de 30% este acoperit de la bugetele locale. Cat priveste preturile cerute de firme, izolare peretilor exteriori costa maximum 40 euro/mp, a teraselor, pana la 50 euro/mp, iar inlocuirea tamplariei vechi cu una de termopan – maximum 150 euro/mp. In plus, firmele trebuie sa garanteze lucrarea minimum trei ani.

author avatar
Arpad Dobre
405 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger