AcasăNewsUE taie opt miliarde de euro din bugetul alocat Romaniei

UE taie opt miliarde de euro din bugetul alocat Romaniei

Herman Van Rompuy vrea sa economiseasca 75 de miliarde de euro din bugetul de 1.033 de miliarde de euro pentru perioada 2014-2020

Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a anuntat ca bugetul UE  pentru perioada 2014-2020 va fi mai mic, iar Romania va primi cu opt miliarde de euro mai putin ca in perioada 2007-2013.

Herman Van Rompuy vrea sa economiseasca 75 de miliarde de euro din bugetul de 1.033 de miliarde de euro pentru perioada 2014-2020

Bugetul UE nu a fost inca votat, insa nemultumeste pe toata lumea, atat pe reprezentantii statelor in prag de colaps (Spania, Italia), cat si pe cele din afara zonei euro, printre care si Romania. Premierul Victor Ponta sustine ca, fata de propunerile Comisiei Europene (CE) privind Romania, alocarile  sunt cu cinci miliarde de euro mai scazute in privinta fondurilor de coeziune (bani pentru eliminarea diferentelor economico-sociale dintre regiuni), respectiv cu trei miliarde de euro mai mici pentru masuri de politica agricola comuna. Ponta sustine ca daca varianta lui Van Rompuy va fi adoptata, fiecare roman va primi cu 400 de euro mai putin fata de cat prevede proiectul initial.

Ce-am avut si ce-am pierdut

Odata primita in „clubul ” UE, Romaniei i s-au alocat din bugetul pe 2007-2013 (este un fel de a spune, deoarece cotizatiile tarii noastre au egalat si chiar au depasit sumele prevazute) 30 de miliarde de euro, pentru:  coeziune, dezvoltare regionala, pregatirea fortei de munca, politica agricola, pescuit, coperare teritoriala.  Unele ministere se lauda ca, din sumele alocate ar fi cheltuit 40-50%, insa UE sustine ca, la noi, absorbtia fondurilor este, in general, sub 30%, si chiar 20% in anumite domenii. In plus, fraudele cu bani europeni au dus la suspendarea finantarii din partea UE, dar autoritatile de la Bucuresti au acoperit diferenta de la bugetul de stat.

author avatar
Arpad Dobre
139 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger