AcasăNewsUE, sufocata de orgolii

UE, sufocata de orgolii

Rafuielile dintre liderii statelor membre ar putea duce la scindarea Uniunii Europene

Uniunea Europeana risca sa se scindeze. Nu atat din cauza crizei financiare, ci din pricina conflictelor mocnite dintre liderii statelor membre.

Rafuielile dintre liderii statelor membre ar putea duce la scindarea Uniunii Europene

Pericolul a fost intuit de premierul Italian, Mario Monti, acesta vorbind deschis despre resentimentele care pot genera o ruptura definitiva in UE.  Asta nu l-a impiedicat insa pe Monti sa plateasca, la randul lui,  niste polite Frantei si Germaniei. Concret, premierul italian a declarat, in Parlamentul European, ca desi asa-numitele state periferice sunt blamate pentru criza datoriilor, Franta si Germania au la randul lor o responsabilitate majora pentru diluarea regulilor fiscale ale uniunii monetare.

„Criza din zona euro a dat nastere prea multor resentimente si a recreat prea multe stereotipuri, a impartit Europa in tari centrale si periferice. Toate aceste categorii trebuie respinse cu hotarare”, a afirmat Mario Monti, precizand ca toate statele din regiune trebuie sa se simta responsabile atat pentru ceea s-a intamplat in trecut, dar mai ales pentru construirea viitorului. Desi a evitat sa vorbeasca despre conflictele care exista intre Franta si Marea Britanie de exemplu, sau despre faptul ca Angela Merkel  nu este privita cu ochi buni nici de autoritatile elene si nici de statele care nu inteleg de ce insista atat cu salvarea Greciei, Monti a incheiat prin a reaminti ca toate tarile din zona euro au gresit de-a lungul anilor.

author avatar
Victor Paun
146 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger