Dupa cum „National” a dezvaluit in exclusivitate, serviciile secrete romanesti implicate in „batalia pentru Moldova” nu au primit „OK”-ul de la Bucuresti pentru a trage sforile subterane necesare pastrarii lui Iurie Leanca in functia de premier al tarii vecine.
Asa ca, in ciuda sprijinului de pana atunci acordat de catre autoritatile romane, ca si a capitalului deloc de neglijat investit in Republica Moldova, structurile noastre s-au vazut infrante de catre oamenii temutului FSB rusesc. Iar pentru ca umilinta sa fie deplina, in locul protejatului Iurie Leanca, in fruntea guvernului de la Chisinau a venit un rusofil afisat, Chiril Gaburici. Iata insa ca, in timp ce agentii romani de influenta se retrag pe capete, cu coada intre picioare, de peste Prut, mai-marii Uniunii Europene au reusit sa dea o lovitura neasteptata, prin impunerea drept premier al Republicii Moldova a Nataliei Gherman. Considerata de catre cunoscatorii politicii moldovenesti drept mai romanca decat toti liderii moldoveni de pana acum la un loc.
Pomana Moscovei
„Laboratoarele” de la Bucuresti au mizat totul pe pragmaticul politician Iurie Leanca. Mai ales ca acesta reusise uluitoarea performanta de a-si asigura nu doar sprijinul Romaniei, dar sa fie acceptat si de catre Moscova. Iar cum partidele pro-europene castigasera fara putinta de tagada alegerile parlamentare de la sfarsitul lunii noimebrie a anului trecut, lucrurile pareau ca si rezolvate. Insa lupta pentru ciolan s-a dovedit prea mare pentru a putea fi tinuta in frau de catre emisarii Romaniei, tara membra a UE care isi asumase rolul de „locomotiva” pentru deplina integrare europeana a Republicii Moldova.
Si uite asa, ai nostri nu au fost in stare sa procure cele doua, doar doua voturi parlamentare care mai ii erau necesare lui Iurie Leanca! Asa ca locul acestuia a fost luat de catre Chiril Gaburici. Cel care a si dat fuga sa pupe mana Moscovei, sperand ca Federatia Rusa sa-si faca din nou niscaiva „pomana” economica cu el.
Le-au taiat finantarea
Insa „minunea” nu a tinut prea mult, iar noul premier a fost prins in „menghina” nemiloasa a scandalului falsificarii diplomelor sale de studiu. Asa ca inevitabilul s-a produs si Gaburici a trebuit sa cedeze tot mai insistentelor presiuni internationale. Mai ales in plan financiar. Pentru ca atat Comisia Europeana, cat si Fondul Monetar International si Banca Mondiala au anuntat Chisinaul ca nu va mai primi nicio letcaie daca nu schimba foaia de drum. Si, dupa cum sustin sursele noastre, tot acestor emisari le revine si meritul ca au sustinut-o neconditionat, reusind numirea sa in fruntea Guvernului, pe Natalia Gherman. Europarlamentar apreciat pe plan international pentru pozitia sa anticoruptie si recunoscuta pentru „luciditatea” cu care a tratat problema romaneasca. Fara a da insa niciun pas inapoi de pe drumul integrarii romano-moldovenesti. Asa ca, pana la urma, guvernul moldovean a incaput pe maini bune. Fara ca aceasta sa aiba insa vreo legatura cu miliardele de euro cheltuite in ultimii ani de guvernantii de la Bucuresti sau de firmele sub acoperire ale servciiilor secrete romanesti.