AcasăNewsUE se teme ca marii corupti din Romania scapa prin prescriere

UE se teme ca marii corupti din Romania scapa prin prescriere

Romania, o tara corupta care inghite coruptii

Solutionarea cauzelor de mare coruptie la nivelul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a fost principalul subiect de interes al discutiilor de miercuri, la Bruxelles, intre secretarul general al Comisiei Europene si membrii CSM, in special din perspectiva posibilitatii prescrierii faptelor.

Romania, o tara corupta care inghite coruptii

Miercuri, la Bruxelles, secretarul general al Comisiei Europene, Catherine Day, s-a intalnit cu judecatorul Horatius Dumbrava, presedintele Consiliului Superior al Magitraturii (CSM), judecatoarea Livia Stanciu, presedintele ICCJ, si procuroarea Oana Schmidt Haineala, membru al Consiliului.

„Intrevederea, programata la sugestia presedintelui CSM cu ocazia discutiilor avute cu oficialul UE in 23 mai, a condus, prin participarea presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie, la o mai completa informare si o mai buna intelegere de catre responsabilii Comisiei Europene pe MCV cu privire la starea actuala a justitiei din Romania„, informeaza, joi, Biroul de presa al CSM.

Sursa citata precizeaza ca solutionarea cauzelor de mare coruptie la nivelul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a reprezentat principalul subiect de interes al discutiilor, in special din perspectiva posibilitatii prescrierii faptelor. De asemenea, au fost discutate aspecte legate de masurile avute in vedere, la nivelul CSM, pentru pregatirea intrarii in vigoare a noilor coduri, din perspectiva formarii si recrutarii magistratilor, precum si aspecte legate de intarzierile existente in redactarea motivarilor la sentintele judecatoresti.

CSM arata ca a avut in vedere, in realizarea acestui demers, atat necesara cooperare inter-institutionala interna, cat si mentinerea unor raporturi deschise, transparente si obiective cu responsabilii europeni pe MCV.

Raportul Comisiei Europene privind progresele realizate de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) ar urma sa fie prezentat in 18 iulie, sustin surse diplomatice.

In 9 iunie, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, afirma, intr-o conferinta de presa, ca judecatorii au instrumentele legale care le permit ca in anumite cazuri care ameninta sa se prescrie sa accelereze judecatile, iar sefii instantelor au obligatia sa ia masuri pentru a nu se intampla acest lucru.

Pus sa comenteaza faptul ca sunt dosare in care termenul de prescriptie a raspunderii penale a intervenit pana la solutionarea lor sau ca sunt cauze amenintate de acest termen, ministrul Justitiei a declarat jurnalistilor ca „judecatorii au instrumentele legale, au texte care sa le permita ca in anumite cazuri care ameninta sa se prescrie sa accelereze judecatile”.

„Spiritul acestor reglementari recente obliga la o diligenta suplimentara. Daca nu exista o astfel de vointa, trebuie s-o aflam de la reprezentantii acestor instante. In opinia mea, sefii instantelor au chiar o obligatie morala sa lamureasca acest subiect”, spunea ministrul Predoiu.

El preciza ca trebuie lamurit daca este adevarat sau nu este adevarat ca sunt dosare in pericol de a se prescrie.

„Si daca este adevarat, ce face el ca sef de instanta si manager al instantei ca sa nu se intample aceste lucru. Simpla explicatie: n-am destui oameni, nu am destule sali – nu tine, nu sta in picioare”, sublinia demnitarul.

In opinia ministrului, acolo unde exista rolul activ al judecatorului si rolul activ al presedintelui instantei, lucrurile pot fi duse la bun sfarsit.

„In primul rand, sefii instatelor au obligatia sa ia masurile necesare”, arata ministrul.

 

author avatar
A.P. Redactor
260 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger