AcasăNewsUE se lupta cu KGB-ul din Belarus

UE se lupta cu KGB-ul din Belarus

Democratie. Activistii suedezi Hannah Frey si Tomas Mazetti l-au bombardat pe Lukasenko cu ursuleti

Belarus a expulzat toti diplomatii suedezi din Minsk, dupa ce o firma de PR suedeza a lansat deasupra tarii 800 de ursuleti de plus cu mesaje pro-democratie.

Teddy versus KGB

Democratie. Activistii suedezi Hannah Frey si Tomas Mazetti l-au bombardat pe Lukasenko cu ursuleti

Avionul a violat spatiul aerian al Belarusului la 4 iulie, venind dispre Lituania, drept pentru care presedintele Alexandr Lukasenko i-a demis pe seful granicerilor, general maior Igor Racikovski, si pe comandantul Fortelor Aeriene, general maior Dmitri Pakmelkin. Azi, diplomatii UE vor decide noi sanctiuni pentru Belarus, socotit un stat totalitarist, in care KGB-ul inca este perceput ca un organ de represiune. Studentul la Jurnalism Anton Suriapin si agentul de imobiliare Serghei Basarimov au fost arestati de KGB pentru complicitate si tainuirea actiunii, dupa ce au fotografiat ursuletii si i-au postat pe retele de socializare. Washingtonul a condamnat expulzarea diplomatilor suedezi si i-a cerut lui Lukasenko sa elibereze prizonierii politici si sa inceteze represiunea opozitiei democratice.

UE isi retrage ambasadorii

Lukasenko

Hannah Frey, suedeza care a pilotat avionul si a parasutat ursuletii, a declarat ca a fost o actiune la care au participat doar patru oameni, toti suedezi, si a cerut eliberarea celor doi tineri din Belarus. UE intentioneaza sa-si recheme toti ambasadorii de la Minsk „pentru consultari”. Belarus a intrat sub sanctiunile UE din 1996, la doi ani dupa ce Lukasemko a devenit presedinte. Peste 200 de persoane au interdictie de a intra in UE, iar conturile lor au fost inghetate de bancile Uniunii. 29 de companii, asociate cu trei oameni de afaceri din anturajul lui Lukasenko sunt de asemenea subiectul unor sanctiuni.

author avatar
Adina Mutar
230 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger