AcasăNewsUE scumpeste motorina din 2012

UE scumpeste motorina din 2012

Scumpirea motorinei ii poate determina pe romani sa se orienteze spre masini pe benzina

Motorina va fi mai scumpa cu 15%  din 2012. Acest lucru va duce la scumpirea tuturor marfurilor si la scaderi pe piata masinilor noi si second hand cu motoare diesel.

Scumpirea motorinei ii poate determina pe romani sa se orienteze spre masini pe benzina

Comisia Europeana a propus majorarea accizelor la carburantii diesel, pe motiv ca acest tip de combustibil polueaza grav atmosfera, iar particulele de carbon rezultate in urma combustiei motorinei pot provoca boli pulmonare grave, inclusiv cancer.  Drept urmare, Comisia Europeana sustine ca, pentru descurajarea folosirii combustibililor diesel, acciza pentru acestia rebuie sa fie majorata, de la 1 ianuarie 2012, ceea ce va scumpi motorina cu circa 15%.

Efecte pe toata linia

Desi motivul invocat  pare justificat, analistii din domeniul auto din Romania prevad o serie de efecte negative ale acestei masuri.  Ei sustin ca motorina, care si asa este mai scumpa acum  fata de benzina, se va scumpi cu un leu/litru si va costa aproape sapte lei/litru. Un alt efect va fi cel al majorarii preturilor tuturor marfurilor, deoarece acestea sunt transportate, in marea majoritrate a cazurilor, cu autovehicule dotate cu motoare diesel.  Nu in ultimul rand, chiar piata auto va avea de suferit, deoarece cumparatorii se vor feri sa mai cumpere masini second hand sau chiar noi, daca acestea au motoare pe motorina.

author avatar
Arpad Dobre
415 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger