AcasăNewsUE pompeaza 377 milioane de euro in Airbus

UE pompeaza 377 milioane de euro in Airbus

Compania vrea banii pentru noua generatie de elicoptere X6

Suma reprezinta un ajutor de stat din partea Frantei si Germaniei, aprobat de Comisia Europeana pentru grupul aeronautic in vederea dezvoltarii noii generatii de  elicopter X6.

Compania vrea banii pentru noua generatie de elicoptere X6

Sprijinul oferit de cele doua tari(330 respectiv 47,25 milioane de euro) vine dupa decizia Airbus(cel mai mare producator mondial de elicoptere comerciale) de a inlocui cu X6 modelul H 215 Super Puma care va fi produs si in Romania, la uzina din Ghimbav( Brasov) inaugurata anul trecut de fostul presedinte francez Francois Hollande. Airbus a investit in Romania 52 milioane de euro insa primele elicoptere H215 vor fi produse abia in 2019, cu un an mai tarziu decat spera initial compania, asta pentru ca nu exista suficiente comenzi, chiar si pentru pragul stabilit de 16 unitati. Romania mai este curtata si de americanii de la Bell Helicopter, care ar putea construi aici modelul de lupta AH-1Z Viper, mai ales dupa ce la intanirea Trump-Iohannis s-a batut multa moneda pentru faptul ca tara noastra a alocat 2% din PIB cheltuielilor de aparare. Prin urmare suntem pusi intr-o situatie de care(iarasi) nu stim sa profitam: doi producatori de elicoptere se lupta sa-si faca loc pe piata, in timp ce autoritatile se scufunda in crize politice.

Airbus si Boeing rivali la cel mai mare salon aeronautic din lume

Ce-a de-a 52-a editie a Salonului International de Aeronautica Le Bourget si-a deschis portile in apropiere de Paris si a fost inaugurat de presedintele Frantei, Emmanuel Macron. In conditiile unor masuri de siguranta fara precedent sunt asteptati peste 350.000 de vizitatori, dintre care 150.000 reprezentanti ai industriei aeronautice si spatiale si 2370 de expozanti. Noutatile din acest an vin de la rivalii Airbus si Boeing, care prezinta modelele A 321 Neo si A 350-1000, respectiv  787-10 Dreamliner si 737 Max 9. In domeniul militar, atractia principala a salonului va fi noul avion de lupta american F-35 A, dezvoltat de Lockeed Martin, care va efectua si zboruri de demonstratie.

A 380 Plus, noul gigant

Airbus a prezentat si noua sa versiune a celui mai mare avion de linia din lume, A 380, botezat A 380 Plus, capabil sa transporte 80 de pasageri suplimentari fata de modelul actual si sa zboare 540 de kilometri in plus. Noul model va costa cu 13% mai putin, va economisi cu 4% mai putin carburant si va avea o aerodinamica mai buna. A 380 este primul avion cu doua punti din lume, avand o anvergura de 80 de metri si o lungime a fuselajului de 73 de metri, putand sa imbarce 525 pasageri in zboruri standard si pana la 853 in versiunea charter.

author avatar
Bogdan Borcea
123 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger