AcasăNewsUE nu limiteaza accesul muncitorilor, dar ii da afara daca n-au de...

UE nu limiteaza accesul muncitorilor, dar ii da afara daca n-au de lucru

Todd sustine drepturile cetatenilor UE, dar cu „prudenta”

Nesfarsitele dezbateri din tarile UE, mai cu seama din Marea Britanie, referitoare la „invazia” romanilor si bulgarilor, a determinat Comisia Europeana sa faca niste precizari.

Todd sustine drepturile cetatenilor UE, dar cu „prudenta”

„Dreptul de circulatie al muncitorilor este un principiu fundamental al UE. A fost asa inca de la infiintare, la sfarsitul anilor ’50. Este, de asemenea, un element fundamental al Pietei Unice”, a declarat purtatorul de cuvant al CE, Jonathan Todd.

Dreptul comunitar

In privinta limitarii circulatiei in UE a muncitorilor nu exista nicio „derogare” din partea UE. Insa, a precizat Todd, exista alte mecanisme de a scapa de cei care nu se duc intr-o tara europeana pentru a munci. Cei care nu-si gasesc de lucru in decurs de trei luni, deci nu pot sa se intretina, pot fi trimisi acasa. „Statele membre au posibilitatea de a expulza dupa trei luni cetatenii care nu au un loc de munca sau mijloace de subzistenta care ii impiedica sa devina o povara pentru tara respectiva. Daca statele membre aplica sau nu aceasta posibilitate, tine de fiecare stat membru. Dreptul comunitar le permite sa faca acest lucru, dar nu le obliga”, a spus purtatorul de cuvant.

Consultari „prudente”

Marea Britanie si Germania nu s-au consultat cu CE in privinta unor masuri privind limitarea liberei circulatii, cum ar fi fost „prudent”, insa nici nu sunt obligate sa faca acest lucru. „Orice modificare a tratatelor necesita o negociere cu toate statele membre si o ratificare de catre parlamentele tuturor statelor member. Niciun stat membru nu poate limita libera circulatie a muncitorilor de la 1 ianuarie 2014 in cazul muncitorilor romani si bulgari”, a subliniat Todd.

author avatar
Adina Mutar
148 afisari
Zenville

Ultimele știri

ANM anunţă că se schimbă vremea în România! Diferențe mari de temperatură de la o zi la alta. Prognoza pentru Bucureşti

În acest weekend, vremea intră într-un proces de încălzire. Cu toate acestea, nu vom scăpa de ploi. Potrivit meteorologilor, precipitațiile vor fi prezente în...

Bucureştiul se închide din nou în weekend pentru maşini. Se deschide pentru pietoni. Zonele cu restricţii de trafic

Şoferii care ar dori să iasă cu maşina prin Bucureşti, în weekend, trebuie să ştie că Poliţia Rutieră a stabilit câteva restricţii. În Capitală,...
proger