AcasăNewsUE nu limiteaza accesul muncitorilor, dar ii da afara daca n-au de...

UE nu limiteaza accesul muncitorilor, dar ii da afara daca n-au de lucru

Todd sustine drepturile cetatenilor UE, dar cu „prudenta”

Nesfarsitele dezbateri din tarile UE, mai cu seama din Marea Britanie, referitoare la „invazia” romanilor si bulgarilor, a determinat Comisia Europeana sa faca niste precizari.

Todd sustine drepturile cetatenilor UE, dar cu „prudenta”

„Dreptul de circulatie al muncitorilor este un principiu fundamental al UE. A fost asa inca de la infiintare, la sfarsitul anilor ’50. Este, de asemenea, un element fundamental al Pietei Unice”, a declarat purtatorul de cuvant al CE, Jonathan Todd.

Dreptul comunitar

In privinta limitarii circulatiei in UE a muncitorilor nu exista nicio „derogare” din partea UE. Insa, a precizat Todd, exista alte mecanisme de a scapa de cei care nu se duc intr-o tara europeana pentru a munci. Cei care nu-si gasesc de lucru in decurs de trei luni, deci nu pot sa se intretina, pot fi trimisi acasa. „Statele membre au posibilitatea de a expulza dupa trei luni cetatenii care nu au un loc de munca sau mijloace de subzistenta care ii impiedica sa devina o povara pentru tara respectiva. Daca statele membre aplica sau nu aceasta posibilitate, tine de fiecare stat membru. Dreptul comunitar le permite sa faca acest lucru, dar nu le obliga”, a spus purtatorul de cuvant.

Consultari „prudente”

Marea Britanie si Germania nu s-au consultat cu CE in privinta unor masuri privind limitarea liberei circulatii, cum ar fi fost „prudent”, insa nici nu sunt obligate sa faca acest lucru. „Orice modificare a tratatelor necesita o negociere cu toate statele membre si o ratificare de catre parlamentele tuturor statelor member. Niciun stat membru nu poate limita libera circulatie a muncitorilor de la 1 ianuarie 2014 in cazul muncitorilor romani si bulgari”, a subliniat Todd.

author avatar
Adina Mutar
148 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger