AcasăNewsUE: Nu exista scuze pentru standard dublu la alimente

UE: Nu exista scuze pentru standard dublu la alimente

”Nu putem accepta explicatia ca un ingredient principal este inlocuit de o varianta mai ieftina pentru ca asta vrea consumatorul”

Produsele vandute sub aceeasi marca si cu acelasi ambalaj trebuie sa fie identice in intreaga UE, au spus eurodeputatii intr-un raport privind standardul dublu de calitate a produselor.

Nu putem accepta explicatia ca un ingredient principal este inlocuit de o varianta mai ieftina pentru ca asta vrea consumatorul

Raportul adoptat cu cateva zile in urma spune ca informatiile exacte si usor de inteles sunt esentiale pentru consumatori.
Raportul din proprie initiativa al deputatei Olga Sehnalova (S&D, Republica Ceha) propune masuri impotriva practicilor comerciale neloiale de vanzare a unor produse de calitate inferioara in unele tari UE. „In cazul ajustarii unui produs din orice motiv, consumatorul are dreptul de a fi informat in mod transparent si clar”, a spus doamna Sehnalová.
Raportul invita organizatiile de consumatori sa joace un rol activ in dezbaterea publica si in informarea consumatorilor si subliniaza rolul industriei in imbunatatirea transparentei.
Deputatii europeni au salutat alocarea a 2 milioane de euro Centrului Comun de Cercetare pentru a dezvolta o metodologie europeana mai robusta si o abordare armonizata a testelor.

De asemenea, solicita Comisiei sa adauge aceasta practica in „lista neagra” a practicilor interzise prin directiva privind practicile comerciale neloiale si sa ofere un cadru juridic care sa permita consumatorilor sa solicite compensati de la producatori.

Marfa Vest si marfa Est

Studiile au aratat ca alimentele si alte produse comercializate in unele tari din Europa Centrala si de Est, desi sunt sigure, au o calitate mai slaba decat aceleasi produse cu acelasi ambalaj din Europa de Vest. Acest lucru variaza de la o cantitate mai mica de carne in produsele din carne pana la mai putina cacao in ciocolata, lipsa portocalelor in sucul de portocale si inlocuirea zaharului cu sirop sau indulcitori artificiali. Au fost efectuate teste pe sucuri, carne, peste si produse lactate, ceaiuri si produse de cofetarie. Pestele pané continea mai putin peste in Slovacia decat in Austria (58% prin comparatie cu 65%). In sucul de portocale din Slovacia si Republica Ceha nu au fost folosite portocale, in timp ce cel vandut in Germania continea 3% concentrat de portocale. In Ungaria, 71 din 96 de produse testate au fost diferite in comparatie cu aceleasi produse vandute in Italia si Austria. De asemenea, s-au constatat diferente pentru produse cosmetice, detergenti si alimentele pentru animalele de companie.

Fara consumatori de mana a doua

Adaptarea produselor la gusturile, preferintele si preturile locale este o practica standard si poate fi legala. Diferenta de gust ar putea rezulta si din utilizarea ingredientelor locale in fabricile locale. Dar, in acest caz, preturile erau aceleasi sau mai mari, fara mentionarea acestui lucru pe ambalaj, fapt care inseala consumatorul. „Doresc ca europenii sa simta in sfarsit ca sunt tratati in mod egal, indiferent de tara din care provin. Nu ar trebui sa existe nici consumatori de clasa a doua, nici produse de clasa a doua in UE”, a spus doamna Sehnalová.

Pentru a ajuta tarile UE sa identifice mai bine aceste practici ilegale, Comisia Europeana a emis orientari privind modul de aplicare a legislatiei UE  in cazul vanzarii unor produse de calitate inferioara. Aceste orientari au fost prezentate Comisiei pentru piata interna a Parlamentului in luna octombrie a anului trecut.

author avatar
Tudor Borcea
174 afisari

1 COMENTARIU

  1. Ce s-o mai manelim, e vorba de un soi de Hexipharma, adica diluarea substantei active…Degeaba se incearca acum explicatii, mie, chiar, mi se pare mai periculos ce fac producatorii astia cu dublu standard decat ce facea SRI-ul prin Condrea. Daca la dezinfectanti erai mai atent, iti mai luai masuri de precautie, in plus, astea aveau o marja de efect si erau in limitele inscise, cand iei un produs de curatenie, sa-ti dezinfectezi podelele, sau sa-ti speli rufele, sau, sa-ti dezinfectezi rufele care nu se spala la temperaturi inalte, te bazezi pe el. Pe langa inselatoria clara, dupa codul penal, e bataie de joc si umilirea consumatorului. Cand vii din occident, dupa ce ani de zile ai folosit o marca si te bucuri ca o gasesti si in Romania, dezamagirea si frustrarea sunt uriase. Si practica continua, la fel de nesimtita, pe aceeasi reteta: apare un produs nou, ca la ma-sa acasa, il cumperi, il apreciezi, pana la un moment dat cand nu mai corespunde, abia atunci observi ca ambalajul e o idee decolorat, sau mai intens colorat (ce zicea madama aia, il „diferentiezi”)… se poate si mai rau, cumperi un produs de firma cunoscuta, unt, gen si constati ca doua pachete cu acelasi ambalaj au gust clar diferit si daca citesti cu atentie, toate furnicutele alea ilizibile (o lupa performanta v-ar fi de folos la cumparaturi) afli ca unul e din lapte UE (ce vaca o fi fiind si UE asta!), celalalt e dintr-o regiune anume…acelasi pret, acelasi ambalaj, produse clar diferite…Pare ca am ajuns un soi de bazar cu produse expirate, sau reciclate, reambalate si livrate „snobilor” de noi, mari consumatori de brenduri…Eu, pe astia nu i-as mai lasa sa iasa din puscarii, sunt totusi, curios cum ar fi pedepsiti la ei in tara daca si-ar permite mizeria asta…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger