AcasăNewsUE nu a ajuns la un acord privind repartizarea refugiatilor

UE nu a ajuns la un acord privind repartizarea refugiatilor

In timp de politia maghiara face primele arestari, Occidentul bajbaie si ameninta Estul cu sanctiuni

Reprezentantii celor 28 de state membre, reuniti, luni seara la Bruxelles, nu au ajuns la un acord unanim pentru repartizarea a 120.000 de refugiati suplimentari pentru a face fata afluxului solicitantilor de azil.

In timp de politia maghiara face primele arestari, Occidentul bajbaie si ameninta Estul cu sanctiuni

”O majoritate a statelor s-au angajat de principiu pentru relocarea acestor refugiati dar nu toata lumea a fost de acord”, a declarat ministrul luxemburghez de Externe, Jean Asselborn, care a prezidat consiliul extraordinar al ministrilor de Interne ai UE. ”Nu am ajuns la acordul dorit”, a admis si comisarul european pentru imigratie, Dimitris Avramopoulos, indicand dezmateri ”inflamate” intre state pe aceasta tema. Cum era prevazut, participantii au validat decizia de departizare a 40.000 de refugiati in doi ani, insa au esuat un consens cu privire la propunerea Comisiei europene care a cerut , saptamana trecuta, ”relocarea” a 120.000 de refugiati care se afla la ora actuala in Italia, Grecia si Ungaria, noteaza si RIA Novosti. ”Anumite tari nu vor sa adere la acest proces de solidaritate”, a declarat ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve, facand referire la controversatele cote de emigranti pentru fiecare tara UE, ”in special tarile grupului de la Visegrad”, a subliniat acesta. Un nou summit pe aceasta tema va avea loc in 8 si 9 octombrie la Luxembourg, unde se va rediscuta repartizarea refugiatilor.

Ungaria ridica un gard si la frontiera cu Romania

Guvernul maghiar a decis sa lanseze pregatirile pentru extensia, in directia Romaniei, a gardului care se afla in constructie de-a lungul frontierei cu Serbia, ca masura de prevedere pentru o eventuala schimbare a rutelor migratorii, a anuntat, ieri, ministrul ungar de Externe, informeaza Reuters. „Am decis sa incepem lucrarile de pregatire pentru construirea unui gard incepand de la granita comuna Ungaria – Serbia – Romania, care va avea o lungime rezonabila, pentru cazul in care presiunea migrantilor se va schimba dinspre Serbia spre Romania”, a spus Peter Szijjarto. MAE roman a comunicat partii ungare ca  demersul este ”incorect din punct de vedere politic, intre doua state membre UE, care sunt parteneri strategici”. Intre timp, politia maghiara a anuntat ca a operat arestari in randurile emigrantilor care au trecut ilegal frontiera, in conditiile in care guvernul lui Viktor Orban a declarat, ieri,  stare de criza in sudul tarii pe fondul afluxului migratoriu. De la inceputul anului, Budapeste estimeaza ca peste 200.000 de persoane au intrat pe teritoriul tarii.

Germania vrea presiune asupra statelor ce se opun cotelor

Germania si Austria vor un summit extraordinar al sefilor de stat si de guvern ai UE, saptamana viitoare, pe tema crizei refugiatilor, au anuntat, ieri, Angela Merkel si Werner Faymann, noteaza Le Figaro. Cancelaru german a aparat decizia tarii sale de a restabili controlul frontierelor, explicand ca aceasta are ca scop facilitarea inregistrarii refugiatilor. ”Trebuie revenit la spiritul european”, a spus Merkel, care a precizat ca nu vrea sa rezolve problema utilizand amenintarea sanctiunilor. Anterior, ieri dimineata,ministrul de Interne german, Thomas de Maiziere a fost insa explicit: ”Trebuie sa vorbim de mijloace de presiune”. ”Atitudinea non solidara” a unei minoritati a statelor UE trebuie sa aiba consecinte, a declarat acesta. Aceste tari care refuza repartitia pe cote a emigrantilor (Ungaria, Cehia, Polonia, Slovacia dar si Romania) fac parte din cele care ”primesc mult din fondurile structurale” europene. Ar ”fi corect sa primeasca in acest caz mai putin”, a evocat de Maiziere. Comisia europeana a dezmintit, ieri, ca ar fi favorabila unei reduceri a fondurilor structurale pentru tarile care refuza cotele de repartitie a refugiatilor.

Peste jumatate de milion de emigranti au intrat in UE anul acesta

Peste 500.000 de emigranti au traversat frontierele exterioare ale UE in perioada ianuarie-august, fata de 280.000 pe ansamblul anului trecut, informeaza AFP, citand agentia Frontex. Cifre record au fost inregistrate timp de cinci luni consecutiv. Pe de alta parte, de la inceputul anului, 106.000 de emigranti au fost salvati pe Mediterana, majoritatea actiunilor de salvare avand loc mai mult in apropiere de frontierele Libiei decat in  frontierele maritime ale UE.

author avatar
Tudor Borcea
77 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger