Cauta

UE ne vrea vegetarieni

În numele protejării mediului, Parlamentul European vrea să ne transforme în vegetarieni. Aleșii instituției vor să impună un fel de taxă pe viciu la carnea de porc, de vită și de pasăre, pentru a descuraja semnificativ consumul de carne pe teritoriul Uniunii Europene. 

Porcii și vitele considerați de UE marii poluatori ai mediului

Carnea ar putea devein un lux pe care numai cei bogați și-l vor putea permite. Astfel, membrii Parlamentului European consideră că principalii poluatori ai mediului sunt crescătorii de animale și au propus introducerea unor taxe suplimentare pe carne. Astfel, statele membre ale UE trebuie să stabilească o taxă pentru sustenabilitate de 0,47 euro la 100 grame pentru carne de vită, de 0,36 euro la 100 grame carne de porc și de 0,17 euro la 100 grame păsări de curte. Impozitarea, care se va reflecta în prețurile finale ale produselor, ar duce la reducerea consumului de pui, carne de porc și carne de vită cu 30%, 57% și 67%, până în 2030. Banii rezultați din aceste taxe pe suta de grame, estimați să ajungă la 32 miliarde de euro, vor fi acordați fermierilor sub forma unui sprijin pentru practici agricole mai durabile. Inițiativa  a fost lansată de True Animal Protein Price Coalition, care susține că sistemul zootehnic din UE este în prezent nesustenabil și trebuie schimbat pentru ca Uniunea Europeană să își atingă obiectivul de a deveni primul continent neutru din punct de vedere climatic. Creşterea animalelor ar fi responsabilă pentru 14,5 la sută din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră, la care se adaugă utilizarea terenurilor şi a unor cantităţi uriaşe de apă, susțin reprezentanții Organizației Națiunilor Unite.

Pesta porcină, agentul anti-poluare

Pesta porcină africană a reușit să decimeze mai mult de jumătate din populația de porci la nivel mondial. Și în România, producătorii au ajuns să mai satisfacă doar 30% din necesarul pieței interne, iar prețurile pur și simplu au explodat în ultimele luni. De la apariția virusului pestei porcine, în 2017, în țara noastră au fost uciși peste 570.000 de porci, iar numărul acestora crește în fiecare zi. Până la sfârșitul lunii ianuarie, au fost despăgubiți 14.800 de proprietari, valoarea totală a plăților fiind de 403.373.620 de lei. În ce privește crescătorii de bovine, problemele din sector sunt diferite, dar de o mare gravitate. Prețurile extrem de mici oferite de procesatori pentru lapte, precum și normele absurde legate de poluare i-au adus în sapă de lemn. ”Prețurile pe care le plătesc procesatorii sunt de 0,9 lei până la 1,2 lei pentru un litru de lapte, care sunt foarte mici, mai ales când vorbim și de lapte de la vacile crescute în zona de munte, cu o calitate extrem de ridicată. O altă problemă este cea a platformelor de gunoi, pe care UE le-a impus. Chiar și micul fermier, cel cu două-trei capete, trebuie să aibă platformă. Mai mult de atât, mi se pare o exagerare ca în zona de munte, la pășunatul temporar, să ceri platformă de gunoi. Mi se plângeau crescătorii din Alba că în vârful Munților Apuseni trebuie să construiască platformă de gunoi și 42% dintre ei au pierdut subvențiile pentru pășuni și pajiști pentru că nu au avut platforme. Dintotdeauna acolo s-a practicat metoda prin care staulul cu animale se muta periodic și în felul acesta se realiza îngrășarea solului. Acum îngrășământul natural este interpretat ca un factor poluator, ceee nu mi se pare normal”, ne-a declarat Dorel Secară, consilier al ministrului agriculturii.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • Frenezia listărilor: Hong Kong depășește Wall Street
  • Software open source: S-CORE, ambiția producătorilor auto europeni
  • Ion Sterian, Transgaz: Astăzi s-a încheiat Subtraversarea fluviului Dunărea, parte a infrastructurii Conductei de transport gaze naturale “Țărmul Mării Negre-Podișor”
  • Marcel Ciolacu: „Austeritatea oarbă NU reduce deficitul – îl adâncește”
  • Comisia Europeană, în extaz. Guvernul taie fix programele de dezvoltare a industriei românești
  • Nu ai bani, poți să mori. Sute de mii de români, lăsați fără asigurare medicală
  • Lovitură pentru speculanți. Se cere reforma totală a pieței de energie
  • Topul încasărilor la „mondialul” cluburilor. Real Madrid – 54,8 milioane de euro!
  • Va amâna UE aplicarea Legii privind inteligența artificială?
  • Exit mobile version