AcasăNewsUE ne vrea vegetarieni

UE ne vrea vegetarieni

Porcii și vitele, considerați de UE marii poluatori ai mediului

În numele protejării mediului, Parlamentul European vrea să ne transforme în vegetarieni. Aleșii instituției vor să impună un fel de taxă pe viciu la carnea de porc, de vită și de pasăre, pentru a descuraja semnificativ consumul de carne pe teritoriul Uniunii Europene. 

Porcii și vitele considerați de UE marii poluatori ai mediului

Carnea ar putea devein un lux pe care numai cei bogați și-l vor putea permite. Astfel, membrii Parlamentului European consideră că principalii poluatori ai mediului sunt crescătorii de animale și au propus introducerea unor taxe suplimentare pe carne. Astfel, statele membre ale UE trebuie să stabilească o taxă pentru sustenabilitate de 0,47 euro la 100 grame pentru carne de vită, de 0,36 euro la 100 grame carne de porc și de 0,17 euro la 100 grame păsări de curte. Impozitarea, care se va reflecta în prețurile finale ale produselor, ar duce la reducerea consumului de pui, carne de porc și carne de vită cu 30%, 57% și 67%, până în 2030. Banii rezultați din aceste taxe pe suta de grame, estimați să ajungă la 32 miliarde de euro, vor fi acordați fermierilor sub forma unui sprijin pentru practici agricole mai durabile. Inițiativa  a fost lansată de True Animal Protein Price Coalition, care susține că sistemul zootehnic din UE este în prezent nesustenabil și trebuie schimbat pentru ca Uniunea Europeană să își atingă obiectivul de a deveni primul continent neutru din punct de vedere climatic. Creşterea animalelor ar fi responsabilă pentru 14,5 la sută din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră, la care se adaugă utilizarea terenurilor şi a unor cantităţi uriaşe de apă, susțin reprezentanții Organizației Națiunilor Unite.

Pesta porcină, agentul anti-poluare

Pesta porcină africană a reușit să decimeze mai mult de jumătate din populația de porci la nivel mondial. Și în România, producătorii au ajuns să mai satisfacă doar 30% din necesarul pieței interne, iar prețurile pur și simplu au explodat în ultimele luni. De la apariția virusului pestei porcine, în 2017, în țara noastră au fost uciși peste 570.000 de porci, iar numărul acestora crește în fiecare zi. Până la sfârșitul lunii ianuarie, au fost despăgubiți 14.800 de proprietari, valoarea totală a plăților fiind de 403.373.620 de lei. În ce privește crescătorii de bovine, problemele din sector sunt diferite, dar de o mare gravitate. Prețurile extrem de mici oferite de procesatori pentru lapte, precum și normele absurde legate de poluare i-au adus în sapă de lemn. ”Prețurile pe care le plătesc procesatorii sunt de 0,9 lei până la 1,2 lei pentru un litru de lapte, care sunt foarte mici, mai ales când vorbim și de lapte de la vacile crescute în zona de munte, cu o calitate extrem de ridicată. O altă problemă este cea a platformelor de gunoi, pe care UE le-a impus. Chiar și micul fermier, cel cu două-trei capete, trebuie să aibă platformă. Mai mult de atât, mi se pare o exagerare ca în zona de munte, la pășunatul temporar, să ceri platformă de gunoi. Mi se plângeau crescătorii din Alba că în vârful Munților Apuseni trebuie să construiască platformă de gunoi și 42% dintre ei au pierdut subvențiile pentru pășuni și pajiști pentru că nu au avut platforme. Dintotdeauna acolo s-a practicat metoda prin care staulul cu animale se muta periodic și în felul acesta se realiza îngrășarea solului. Acum îngrășământul natural este interpretat ca un factor poluator, ceee nu mi se pare normal”, ne-a declarat Dorel Secară, consilier al ministrului agriculturii.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
6.313 afisari

23 COMENTARII

  1. E imposibil cer iesirea din Ue. Romania e cea mai mare consumatoare de carne de pork din lume si a doua consumatoare de carne din lume dupa Sua. Deci tot pe primu loc pt ca ei sunt 320 mil noi 19…
    Eu mananc carne de 4 ori pe zi.
    Dimineata
    La pranz si seara
    Dar mai iau cate o gustatica doua cu putina slaninuta sau o jumarica sau nitel de unsura cu o foaie de ceapa..

      • baga-ti prazul in gat adanc si vomita, Anonymous. sa te vedem ce iasa din tine :)))))) cred ca numa spanac….bleahhhhhh???

  2. Astia imi jignesc inteligenta.Din resturile fermelor se produce biogaz care se poate folosi la incalzirea fermelor.Deci o reciclare totala a deseurilor.Pe vreamea lui ceasca erau instalatii de biogaz.Din gunoi se poate produce compostul care este un ingrasamant BIO.Dar saracii industriasi care vand ingrasaminte chimice…toxice…POLUANTE…ce sa mai vanda ei ? Fermele polueaza ? Cu ce? Cu CO2 produs de respiratia lor? Pai, „ecologistii” trebuie sa stie ca…fara CO2 plantele NU se pot hrani…sii…adio plante…si circuitul in natura…

  3. Corect.
    In vederea imparuririlor masive trebuie sa avem in plan si o imbogatire a mediului cu dioxid de carbon ca apoi sa respire catinel puietu. Altfel se usuca. Ma nu e mura in gura nu e infantilism de tip Greta…
    Ma duc ca sa gust ceva.

    • Avem pesta ? Nu avem nicio pesta. O politica economica de distrugere a zootehniei romanesti. Ce-ar fi daca am iesi si noi din UE.

  4. UE a ramas fara bani ca urmare a Brexit si taxeaza tot. Mai ramane sa taxeze aerul. Dar tot raul spre bine poate vor iesi mai multe tari din aliqnta ca urmarr

  5. Desteptul invata din greselile altora ,prostul repeta greseala ,iar IDIOTUL multiplica greselile .Se pare ca am intrat intr-o UNIUNE DE IDIOTI !care vrea sa ne calareasca pe deselate .Daca-i maninca in cur pe acesti zisi sefi care promoveaza doar tampenii o sa se trezeasca fara obiectul muncii ,brexiturile vor veni in lant !!.
    Prima acuzatie a lui Ceausescu la RAHATUL DE PROCES din ziua de CRACIUN 1989 a fost ca a infometat populatia = genocid ,asta vor cei care se cred nemuritori azi.
    Chestia cu pesta porcina ,gripa aviara ,boala vacii nebune sunt rezultante ale GLOBALIZARII si luptei subterane pentru controlul pietii alimentelor -CRIMINALITATEA ECONOMICA ESTE INFLOARE ,ASASINATUL ECONOMIC LA ORDINEA ZILEI ,MERCENARII SUNT PE TOATE DRUMURILE ,IAR LABORATOARELE FABRICA LA GREU MATERIALUL BIOLOGIC CE TREBUIE ARUNCAT IN OGRADA CONCURENTEI.
    SIGURANTA POPULATIEI ESTE O LOZINCA ,ODATA CU INTRAREA IN UE ROMANIA A INGROPAT LA CEREREA UE TOATE PUNCTELE DE CONTROL:SANITAR-VETERINAR;FITOSANITAR ;MEDICAMENTE ;MATERIALE BIOLOGICE PE BAZA -CONTROLUL SE FACE LA PRODUCATOR !!-DE AICI PROSTIA ,ARATA-MI UN PRODUCATOR CARE NU-TI IMPACHETEAZA FRUMOS UN RAHAT SI NU-I FACE RECLAMA TOATA ZIUA.
    AM FOST ,SUNTEM MANIPULATI ,LEGATI DE NAS CA VITA LA IESLE .DACA VREM ASTA NE MERITAM SOARTA ,englezii au mirosit devreme RAHATUL !!.

  6. RoExit!
    Astia chiar isi bat joc de noi. Noi ramanem cu carnea noastra. De aia baga in supermarket,mai nou,larve si viermi,lacuste si toate rahaturile? Siktir Ue!!!!!!

  7. Dacii mâncau mistreți înainte ca mulți ioropeni nici în triburi nu se formase asa ca să ma pupe în cur! Mistreții trăiau atunci precum vrabiile. Lu nenea Titi nu-i mai trea pușcă cu luneta 100X zoom cu infraroșii și laser la gloont cu fosfor dum dum percutant ca prindeai purceaua cu mana la Balc.

  8. Inainte de 1989 cand nu era carne in magazine s-a facut scandal monstru si stiti ce a urmat. Lumea nu va fi de acord cu asta, va fi un taraboi de mari proportii.

  9. Cum ar fi cum n-ar fi,ma intereseaza ca animalele sa nu mai fie maltratatate,ucise si mancate de canibali,asa zisii oameni evoluati!!!Bleahhhh

    • Baga-ti ceapa in gat si inghite in sec :)))))) sa stii ca eu chiar te inteleg ca nu ai bani de carne de rugumi doar iarba :)))

    • Sunt animale de sacrificiu lasate sa te dezvolti in limite optime. Din urzici spanac si banane nu poti sa trăiești in parametrii optimi ca ar trebui sa rumegi ca boul si nu ai fost inzestrat cu intestine speciale si lungi ca oaia si nici nu poti sa mwnanci ca vrabia mereu…La fel Iisus a inmultit paini si pesti si nu trifoi, vinete si leurda…

  10. Sa fii vegan nu te face mai om sau superior decat un carnivor. Mananci tot din creatia Lui Dumnezeu. Nu te face mai bun. E un stadiu de trecere si alimentare cu energie dumnezeiasca dar asta e doar masura sfintilor sa faci trecerea de la carne la vegan e 0 fara rugaciuni.Abia dupa 40 de zile in care nu bei si nu mananci dezvolti aptitudini de a primi hrana duhovniceasca prin alimentare directa de la Duh Sfant. Atunci devii sfant deci superior omului. In rest mancati de toate fara abuz. Crezi ca plantele alea carnivore din jungla nu simt cand le smulgi?

  11. Cam sau asemanator cu alimentarea dintre mama si fat in burta prin burta. Dar se face prin cap prin spirit.

  12. Ba Limbistilor, romania a ajuns o tara eminamente consumatoare, ne aduc paine congelata de afara, toata deseurile din UE ajung la noi pe masa, din Guvernul Orban, nu raspunde nimeni de siguranta alimentara a romanului, sau ei se gandesc doar la siguranta scaunului de maine.

  13. Greta Vacaenergeta cum zice?
    Probabil proastelor cand o sugeti vreti bio iar cand o sa refuzati carnea si o sa ajungeți la plastic si silicon de la refuz o sa ca folositi degetelu care evident e din carne…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger