AcasăNewsUE ne dubleaza pretul benzinei!

UE ne dubleaza pretul benzinei!

Fondul Monetar International atrage atentia ca embargoul SUA si UE asupra petrolului iranian va scumpi titeiul si carburantii. Iranul vrea sa stopeze imediat toate livrarile catre Europa.

Soferii vor lua benzina cu taraita din cauza preturilor tot mai mari

FMI estimeaza ca sanctiunile impuse de UE si SUA privind anularea tuturor contractelor de livrare a titeiului iranian echivaleaza cu un embargou,  care s-ar putea insa rasfrange asupra pretului mondial al petrolului.

Pret dublu in Romania

Cotatiile mondiale actuale sunt de peste 111 dolari/baril pentru titeiul Brent, dar ar putea depasi nivelul de 150 dolari pe baril, atins in ianuarie 2008. In aceste conditii, pretul carburantilor va creste simtitor la nivel mondial, iar in Romania va depasi orice estimare. De ce spunem acest lucru? In ultimii trei ani, desi pretul titeiului s-a mentinut mult sub 100 de dolari pe baril, benzina si motorina s-au scumpit in Romania cu peste 70%, iar la unii producatori, cu peste 80%. Drept urmare, in cazul in care pretul mondial al titeiului se va majora cu ”doar” 30% in perioada urmatoare, benzinarii romani isi vor freca fericiti mainile: pot dubla pretul actual al carburantilor, deoarece acum, spre deosebire de alti ani, chiar au motiv! Iar acest lucru va duce la scumpiri in lant la alimente si produse nealimentare.

Vin vremuri si mai grele

FMI atrage atentia ca embargoul petrolier impus Iranului va duce la scaderea livrarilor de titei cu circa 1,5 milioane de barili pe zi. Iranul este la ora actuala al cincilea producator de titei la nivel mondial, iar reducerea livrarilor este aproximativ egala cu cea din perioada razboiului din Libia, din 2011, cand pretul petrolului a ajuns de la 80 la 100 de dolari pe baril in doar cateva zile. Problema este ca actuala cotatie depaseste deja 111 dolari/baril, iar estimarile FMI, de majorarea pretului cu 30% sunt doar cele ale momentului, deoarece, in curand, situatia s-ar putea agrava.

Iranul se autosanctioneaza

Dupa ce au avertizat zile in sir ca vor impune un embargou si, in final, chiar au facut-o, SUA si UE au primit un raspuns mult mai prompt de la Iran. Statul arab a decis sa nu mai astepte anularea contractelor petroliere in urmatoarele sase luni, asa cum a propus UE. Parlamentul iranian va propune luni incetarea imediata a livrarilor de titei. In plus, Iranul ameninta cu blocarea stramtorii Ormuz, prin care se tranziteaza tot petrolul statelor arabe din zona. Acest lucru ar putea dubla pretul titeiului, iar despre carburanti, ce sa mai vorbim…

author avatar
Arpad Dobre
911 afisari

1 COMENTARIU

  1. Fara suparare, dar nu va mai smiorcaiti atat, astea-s regulile capitalismului. Profita la maxim daca exista cerere. Cei mai de succes miliardari ai lumii va vor spune acelasi lucru. Stiu, la noi toti calicii au vazut cum e in afara si vor si ei, insa daca te uiti la ce face CONCRET la serviciu, nu dai doua parale pe efortul si contributia lui. Se da mult din gura, insa fiecare are masina la scara, iar pe strazi abia se mai misca fluviile de masini in orasele mari…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger