AcasăNewsUE: jos valul islamic la serviciu!

UE: jos valul islamic la serviciu!

Curtea de Justitie a Uniunii Europene a decis, in premiera, ca angajatorii au dreptul sa le interzica angajatilor sa poarte „simboluri religioase sau politice vizibile”, dintre care cel mai evident este valul islamic. Este prima hotarare a CJUE pe acest subiect, dupa ce doua femei musulmane din Belgia si Franta au sesizat institutia ca au fost concediate pentru ca au refuzat sa-si dea jos valul.

„O norma interna a unei intreprinderi care interzice purtarea vizibila a oricarui semn politic, filosofic sau religios nu constituie o discriminare directa”, se arata pe pagina de internet a Curtii.

Prima salariata lucra receptionera la G4S Secure Solutions, companie care a interzis purtarea de simboluri religiose vizibile, iar celei de-a doua, angajata unei companii IT, i s-a cerut sa-si dea jos valul, dupa plangerile unui client.

Problema are o miza sociala si politica, pentru ca la nivel comunitar nu exista o decizie comuna privind valul islamic, in cele trei feluri in care poate fi purtat: jihab-ul acopera parul si pieptul, insa nu si chipul, niquab-ul lasa la vedere doar ochii femeii, si burka, care acopera tot corpul. Valul islamic este o problema controversata in mai multe tari din Europa, cu precadere in Franta, unde partidul de extrema drepta Frontul National este in crestere si unde se acorda o foarte mare importanta principiului separarii statului de biserica, scrie Reuters.

author avatar
Bogdan Borcea
157 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger