AcasăNewsUE isi submineaza economia prin embargoul impus Iranului

UE isi submineaza economia prin embargoul impus Iranului

Exploatare. China s-a bagat si pe petrolul marin brazilian

UE planuieste un embargo asupra Iranului, care loveste in primul rand in principalii beneficiari ai petrolului iranian: Grecia, Italia si Spania.

Exploatare. China s-a bagat si pe petrolul marin brazilian

Grecia chiar a facut un apel la partenerii din UE sa faca o concesie in aceasta privinta, ceea ce a dus la amanarea anuntarii pachetului de sanctiuni punctuale asupra Iranului. Grecia nu ar fi singura tara din UE care va fi afectata de un embargo drastic asupra petrolului. Alte tari dependente de petrolul iranian sunt Italia si Spania, dar Grecia se afla in pozitia cea mai vulnerabila, pentru ca termenii contractuali ii erau extrem de favorabili, ceea ce nu i s-ar putea asigura din alta sursa.  Dupa ce aproape ca batusera in cuie sanctiunile, membrii UE au admis ca este necesara o „revizuire”, pentru ca sa nu obtina un efect total nedorit, anume marirea pretului barilului de petrol si, astfel, „subminarea economiei europene”. UE intentiona sa inghete partial activele Bancii Centrale a Iranului, impiedicarea transferului de aur si alte metale pretioase catre Europa si interzicerea exportului de petrol brut.

China pune mana pe petrol

De cand Iranul a devenit tinta amenintarilor, China, principalul importator de petrol iranian, a dat niste tunuri doar sprijinind verbal Iranul.  Brazilia sta pe o mare de petrol care, daca ar fi exploatat, ar ridica-o pe locul 4 in topul mondial al producatorilor de petrol, dupa Rusia, Arabia Saudita si Statele Unite. Peste un milion de barili din „petrolul marin” ar ajunge pe piata. SUA erau in negocieri pentru a-l achizitiona, dar de semnat, au semnat doua companii chineze, Sinopec si Sinochem. Si nu e vorba doar de achizitionare, ci si de cooperare tehnologica, asa cum a semnat si cu Arabia Saudita.

author avatar
Adina Mutar
172 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger