AcasăNewsUE își pune piedică singură

UE își pune piedică singură

Germania și Franța vor să scoată Europa din criza economică a cornavirusului și au decis să o facă prin punerea la comun a datoriilor. Un plan măreț, dar când vine vorba de bani, solidaritatea blocului devine o vorbă goală.

Contrapropunerea anunţată recent de Austria, Suedia, Danemarca şi Olanda faţă de fondul european de redresare propus de cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron (care au propus  un fond de redresare în valoare de 500 de miliarde de euro)este ”defensivă şi inadecvată”, a declarat ministrul italian al afacerilor europene, Enzo Amendola. Din acest fond ar urma să ofere granturi pentru regiunile UE care au fost cel mai grav afectate de pandemia de coronavirus, prin urrmare Italia şi Spania urmând să fie printre principalele beneficiare. Propunerea franco-germană a fost văzută ca un compromis între ”coronabondurile” cerute anterior mai ales de Italia, sprijinită de Franţa, şi respingerea acestora de către Germania, Austria, Olanda şi statele scandinave. ”Fireşte că este legitim ca două ţari, care în plus sunt şi cele mai mari (Franţa şi Germania), să propună ceva. Dar decizia trebuie luată de toate statele membre ale Uniunii Europene”, a reacţionat cancelarul austriac Sebastian Kurz, anunţând că ţara sa împreună cu Suedia, Danemarca şi Olanda au decis să formuleze împreună o contrapropunere: acordarea mai degrabă a unor credite cu dobânzi reduse în locul granturilor nerambursabile. De asemenea, se prevede că ajutorul de urgenţă trebuie să fie acordat o singură dată şi limitat la o durată de doi ani, iar noul fond nu trebuie să conducă la ”creşteri semnificative” ale bugetului multianual al UE pentru perioada 2021-2027, aflat încă în negociere. Asistăm la o dezbatere dificilă dintre ţările din Sud afectate puternic de epidemie şi cele din Nord, deși ar trebui să se pună rapid de acord. ”Categoric spunem ”da” ajutorului de urgenţă după coronavirus, dar respingem o uniune a datoriilor creată pe uşa din spate”, a adăugat Kurz. Dacă Franța și Germania reușesc să se impună asta ar putea încălca tratatele comunitare  de îndatorare comună (Articolul 311) și va pune presiune pe juriștii UE să evite această situație. Dar și pe țările membre din estul Uniunii -România, Bulgaria, Ungaria și Polonia –care vor profita mai puțin de sprijin financiar decât cele lovite mai puternic de coronavirus(Italia, Spania, Franța), dar banii trebuie plătiți înapoi împreună.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
342 afisari

2 COMENTARII

  1. Din ce știu eu fondul de redresare Ue e mai mare cu 200 de miliarde ca in Sua si ajunge la 3200 de miliarde. Cam 100 miliarde de stat. S-ar putea sa luam mai mult ca suntem al 7lea stat ca mărime in Ue.

  2. Acum depinde cine imparte fondul. Daca ai un roman de suflet acoperi probleme. Daca ai un securist ca Petrov sau un necioplit ca Cumpanas. Ramai fara bani.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger