AcasăNewsUE îngroapă TAROM-ul, dar salvează Airbus-ul! De ce am intrat sub lupa...

UE îngroapă TAROM-ul, dar salvează Airbus-ul! De ce am intrat sub lupa Comisiei Europene

TAROM

Comisia Europeană are dubii în privinţa ajutorului pe care statul român vrea să-l acorde companiei TAROM. Şefii de la Bruxelles doresc să afle pe ce se duce suma de 190 de milioane de euro.

Astfel, UE a deschis o investigație pentru a evalua dacă ajutorul de stat de 190 de milioane de euro pe care autoritățile române vor să-l acorde companiei aeriene Tarom sunt conforme cu normele UE privind ajutoarele de stat.

TAROM, în pragul falimentului?

De ce are nevoie TAROM de ajutor? Deoarece compania deţinută de stat se confruntă de ani de zile cu dificultăți financiare. A primit de la statul român un împrumut de salvare temporar de aproximativ 36,7 milioane de euro, după aprobarea de către Comisie în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat în februarie 2020.

La 28 mai 2021, autoritățile române au notificat Comisiei un plan de restructurare a companiei TAROM.

Comisia Europeană a deschis o investigație aprofundată pentru a evalua dacă măsurile de sprijin acordate de autoritățile române companiei aeriene Tarom sunt conforme cu normele UE privind ajutoarele de stat acordate întreprinderilor aflate în dificultate.

Cum se acordă ajutorul?

Pentru ca planul Guvernului să meargă mai departe, iar ajutorul să fie acordat, trebuie să se asigure faptul că viabilitatea întreprinderii poate fi restabilită fără a primi în continuare sprijin din partea statului, că aceasta contribuie într-o măsură suficientă la costurile restructurării sale și că denaturările concurenței generate de ajutor sunt eliminate cu ajutorul unor măsuri de compensare care includ, în special, măsuri structurale.

Deschiderea unei investigații oferă României și părților terțe interesate posibilitatea de a prezenta observații și nu anticipează rezultatul acesteia.

author avatar
Andrei Ștefan
374 afisari

1 COMENTARIU

  1. Inca au asteptat cam mult. Nu la asta lucreaza sclavii romani, supusi mUE? Colonia lucrurlui bine facut in ingroparea tarii.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger