AcasăNewsUE inaspreste conditiile de primire a emigrantilor si impune selectii

UE inaspreste conditiile de primire a emigrantilor si impune selectii

Exodul refugiatilor pe mare le vine manusa jihadistilorAfluxul migratoriu catre tarile comunitare ii dezbina pe liderii celor 28

Peste 100.000 de persoane au intrat clandestin in Uniunea Europeana de la inceputul anului, prin Mediterana sau prin Turcia.

Afluxul migratoriu catre tarile comunitare ii dezbina pe liderii celor 28

Inregistrare, identificare, selectie, returnare: oficialii UE, reuniti ieri la Bruxelles, vor inaspri conditiile de primire a emigrantilor la sosirea acestora in spatiul comunitar, in tentativa de a dezamorsa o criza care pune in pericol libera circulatie in spatiul Schengen, informeaza AFP. Oficialii europeni invoca un consens cu privire la un mecanism in cadrul caruia fiecare tara sa contribuie pentru a oferi asistenta statelor aflate in prima linie in fata afluxului migrator. Cotele de migranti, masura pe care vrea sa o impuna UE, astfel ca statele membre sa imparta administrarea a 40.000 de solicitanti de azil sositi in Italia si in Grecia dupa 15 mai, nu a gasit deloc consensul asteptat si va fi greu de impus. La Bruxelles, sefii de stat sau de guvern au fost doar chemati ”sa-si dea acordul pentru relocarea pe doi ani a celor 40.000 care au nevoie de o protectie temporara”. Repartizarea va fi discutata in 9-10 iulie la Luxembourg, in conditiile in care Ungaria doreste suspendarea acordului cu UE privind primirea solicitantilor de azil extracomunitari. ”Barca este plina”, a comunicat guvernul maghiar.

Centre de triaj

”Este imperativa gasirea unui raspuns european, daca nu, masurile unilaterale risca sa desfiinteze acordul de la Dublin, contestat in Italia si alte tari, si sa puna in pericol spatiul Schengen”, a avertizat un inalt functionar UE. Acordul impune examinarea cererilor de azil numai de catre prima tara UE de intrare a emigrantilor. Se prevede crearea unor centre de triaj finantate de UE in tarile de intrare pentru a-i inregistra si identifica pe emigranti. Aceasta va permite distinctia intre solicitantii de azil in Europa si cei aflati sub incidenta emigratiei economice ilegale care organizeaza traficul ilegal de persoane catre UE, a estimat recent ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve.

 

author avatar
Tudor Borcea
197 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger