AcasăNewsUE il pune pe Erdogan in stand-by

UE il pune pe Erdogan in stand-by

Parlamentul european l-a prevenit pe Erdogan sa nu se astepte la nici un favoritism

Tarile membre vor aproba ridicarea vizelor pentru turci numai cand Ankara va indeplini toate exigentele cerute de Uniunea Europeana. Presedintele Recep Erdogan nici nu vrea sa auda.

Parlamentul european l-a prevenit pe Erdogan sa nu se astepte la nici un favoritism

Parlamentul european va lansa studiul proiectului privind regimul fara vize pentru Turcia numai dupa ce Ankara va indeplini cele 72 de conditii impuse de UE. Presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, si lideri politici social-democrati, conservatori si liberali au suspendat studiul acestui proiect, a anuntat, ieri, purtatorul de cuvant al lui Schulz, informeaza Sputnik. ”Martin Schulz a anuntat ca vom redeschide dosarul numai cand Turcia va indeplini toate cele 72 de conditii”, a indicat eurodeputatul Judith Sippel, citat de EUobserver. Anuntul Parlamentului este exploziv caci, fara acordul institutiei, nu poate fi vorba de o ridicare a vizelor. Iar daca comisia LIBE (Comisia pentru libertati civile, justitie si afaceri interne) nu discuta proiectul de rezolutie si nu-l aduce in fata Adunarii generale, Parlamentul nu poate sa-l voteze. Guvernul de la Ankara a facut in ultimele saptamani presiuni cu privire la ridicarea vizelor, amenintand ca nu va aplica partea ce-i revine din acordul semnat cu UE, daca ”promisiunea europeana” nu va fi respectata. Acordul, controversat, prevede ca orice noi imigranti care sosesc pe insulele grecesti vor fi trimisi in Turcia, inclusiv solicitantii de azil. Printre cele 72 de criterii impuse de UE Turciei se numara o mai buna lupta din partea autoritatilor turce impotriva coruptiei, negocierea unui acord cu Europol, sau revizuirea legislatiei tarii cu privire la terorism, cea mai importanta exigenta a UE. In Turcia, legea antiterorism este utilizata pentru reprimarea minoritatilor, membrilor opozitiei sau jurnalistilor, acuza Occidentul. Insa Recep Erdogan a subliniat recent ca nu va schimba nimic.

Dupa iunie, Erdogan asteapta acum luna octombrie

Presedintele Turciei a declarat ca doreste o suspendare a vizelor pentru cetatenii turci care calatoresc in spatiul Schengen ”cel mai tarziu in octombrie”, parand a impinge termenul limita din iunie, evocat in ultimele saptamani, informeaza Le Figaro. ”In privinta vizelor, promisiunea pe care au facut-o europenii este pentru jumatatea lunii octombrie. Sper ca-si vor tine cuvantul dat si vor pune punct acestei chestiuni cel mai tarziu in octombrie”, a declarat Erdogan la Ankara.

author avatar
National
81 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger