AcasăNewsUE da unda verde pentru operatiuni navale contra traficantilor de persoane in...

UE da unda verde pentru operatiuni navale contra traficantilor de persoane in Mediterana

Misiunea „EU Navfor Med” vizeaza in special distrugerea navelor folosite de ”calauzele” libiene

O misiune fara precedent, care a inceput ieri, va implica deplasarea navelor militare si avioanelor de supraveghere ale armatelor europene in largul Libiei. Obiectivul: dezmembrarea retelelor de traficanti care profita de emigrantii ce vor sa traverseze Mediterana pentru a ajunge in Europa.

Misiunea „EU Navfor Med” vizeaza in special distrugerea navelor folosite de ”calauzele” libiene

Asteptand sa fie validata de catre cei 28 de ministri de Externe ai tarilor UE, misiunea, care necesita acordul ONU, va fi lansata de facto la jumatatea lunii viitoare, arata AFP. UE este presata sa actioneze dupa ce a fost acuzata de pasivitate si indiferenta in timp ce dramele refugiatilor se succed alert in Mediterana. Anul acesta, fluxul de emigranti a fost mult mai mare ca in anii precedenti. Spre exemplu, luna aceasta, intr-o singura zi au fost salvate pe mare 2.000 de persoane de catre paza de coasta italiana. Franta, Marea Britanie, Germania, Italia si Spania au promis deja ca vor sprijini noua operatiune cu nave. Polonia si Slovenia vor angaja avioane de supraveghere sau helicopter, potrivit unor surse diplomatice.

Cartierul general la Roma

Nu se pune problema unor operatiuni militare pe teritoriul libian, a asigurat seful diplomatiei europene, Federica Mogherini. Misiunea consta in vanarea navelor utilizate de traficanti pentru a tracta in larg ambarcatiunile pline de emigranti pentru a le lasa ulterior sa pluteasca in deriva. Si, bineinteles, distrugerea lor, in conditiile in care traficantii nu au ezitat sa deschida focul asupra pazei de coasta italiene in incercarea de a le recupera. Noua operatiune a fost deja criticata de ONG-uri care au estimat ca nu va face decat sa schimbe rutele folosite de traficanti. Operatiunea, intitulata „EU Navfor Med”, va avea cartierul general la Roma iar la comanda ei se va afla amiralul itlaian Enrico Credendino, a informat pentru AFP un diplomat European. Reuniti de urgenta in 23 aprilie, liderii UE au cerut o operatiune pentru ”capturarea si distrugerea”  ambarcatiunilor venite din Libia pentru a nu mai fi utilizabile si au decis suplimentarea majora a fondurilor pentru operatiunile Triton si Poseidon, doua misiuni europene de supraveghere si salvare in Mediterana.

Un emigrant, torturat in Spania pentru a dona un rinichi

Cinci persoane au fost arestate in Spania dupa ce au incercat sa cumpere un rinichi de la un emigrant sarac. Acesta a refuzat, insa a fost rapit de catre cei cinci. Acestia  actionau la comanda liderului unei grupari criminale specializata in spargeri, care cauta un donator de rinichi pentru fiul sau, fiind dispus sa plateasca 6.000 de euro. Aflat in investigatii clinice, emigrantul a refuzat ulterior oferta, fiind apoi sechestrat, batut si amenintat cu moartea pentru a accepta, potrivit politiei. Operatiunea politiei a dus si la dezmembrarea unei bande de spargatori formate din peste 48 de persoane.

 

author avatar
Tudor Borcea
131 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger