AcasăNewsUE dă undă verde pentru certificatul digital COVID

UE dă undă verde pentru certificatul digital COVID

certificat digitalUE dă undă verde pentru certificatul digital COVID

Certificatul verde digital Covid-19 a fost aprobat, marți seara, de liderii celor 27 de ţări membre ale Uniunii Europene adunați la Consiliul Extraordinar, desfăşurat timp de două zile, la Bruxelles.

Documentul ar trebui să permită redeschiderea frontierelor şi facilitarea călătoriilor în interiorul blocului comunitar.

„Statele membre au cheia, dar şi sarcina urgentă de a se asigura că sistemele lor naţionale de sănătate sunt alimentate cu informaţii despre starea de sănătate a cetăţenilor, astfel încât certificatul să poată fi emis. Pare că este mult de lucru. Aşa şi este, de fapt, dar sunt optimistă că vom ajunge acolo. Cred că certificatul reprezintă o ocazie unică să arătăm cum Uniunea Europeană contribuie în mod concret la viaţa de zi cu zi a cetăţenilor, aşa că trebuie să ne străduim cu toţii să punem în funcţiune aceste certificate”, a declarat Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene.

Klaus iohannis: „Acest certificat va înlesni libera circulație”

Certificatul verde digital va înlesni libera circulație în Uniunea Europeană, dar acesta nu trebuie să ducă la discriminare între cetățenii UE, a spus Klaus Iohannis. Declarația a fost făcută înainte de summit-ul Consiliului European.

„Sunt două teme care și pentru noi au o importanță deosebită. Prima temă este, sigur, certificatul COVID, certificatul digital, care într-un timp rezonabil de scurt trebuie să fie la dispoziția cetățenilor europeni și cred că este un lucru bun. Acest certificat va înlesni libera circulație, însă, sigur, trebuie să avem grijă ca acest certificat să nu ducă la discriminări între cetățenii europeni”, a spus Klaus Iohannis.

Documentul, valabil 12 luni

„Certificatul verde digital european” va atesta că deținătorul său a fost vaccinat împotriva COVID-19, că are un test negativ recent la coronavirus sau că a trecut deja prin boală. În practică, acestea vor fi trei certificate distincte.

Certificatul va fi disponibil fie în format digital, fie pe hârtie. Un cadru comun al UE va permite statelor membre să elibereze certificate care vor fi apoi acceptate în alte țări ale UE. Certificatul pentru COVID-19 ar urma să fie în vigoare timp de 12 luni, începând cu 1 iulie. Certificatul nu va fi o condiție prealabilă pentru exercitarea dreptului la libera circulație și nu va fi considerat un document de călătorie.

author avatar
Andreea Vlad
176 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger