AcasăNewsUE dă 37 miliarde de euro pentru materiale sanitare. România nu e...

UE dă 37 miliarde de euro pentru materiale sanitare. România nu e interesată

Guvernul merge pe achizițiile directe din banii Bugetului de stat

Uniunea Europeană a pus la dispoziția statelor membre un fond de 32 de miliarde de euro pentru materiale sanitare și aparatură medicală în contextul coronavirusului, însă Guvernul României nu pare interesat să acceseze vreun ban. În schimb, se promovează legislativ achizițiile directe și cu plata în avans.

Guvernul merge pe achizițiile directe din banii Bugetului de stat

”Sunt cele 37 miliarde de euro puse la dispoziție de Uniunea Europeană pentru achiziție de materiale, aparatură, substanțe pentru ca statele membre, pe o procedură simplificată, să le poată accesa, având în vedere că s-a înființat Centrul Unic European de Achiziții. Problema este că România trebuie să și facă demersurile necesare, altfel va pierde acești bani. Ar fi păcat ca din 37 miliarde de euro, sumă care, probabil, va fi suplimentată, România să nu ia nimic, ar fi o prostie să nu se facă demersuri”, ne spune europarlamentarul Maria Grapini. Până în prezent, Guvernul a alocat peste 700 milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară pentru achiziția de echipamente, aparatură și materiale sanitare. Totodată, Executivul a legiferat achizițiile directe și, mai mult, a emis o hotărâre de Guvern prin care la achizițiile directe se pot acorda avansuri la plată fără solicitarea unei garanții bancare din partea furnizorului. Potrivit Hotărârii Guvernului nr. 264/2003, privind stabilirea acţiunilor şi categoriilor de cheltuieli, criteriilor, procedurilor şi limitelor pentru efectuarea de plăţi în avans din fonduri publice, ordonatorul de credite, în calitate de parte contractantă într-un contract de achiziție publică sau într-un contract de finanțare, are dreptul să efectueze plăți în avans către contractant, într-un procent de până la 30% din valoarea contractului. Totodată, aceeași hotărâre stipulează că ordonatorul de credite are obligația de a solicita contractorului un instrument de garantare emis în condițiile legii de o societate bancară sau de o societate de asigurări. Garanția din instrumentul de garantare trebuie să fie irevocabilă și să prevadă că plata garanției se va executa necondiționat, respectiv la prima cerere a beneficiarului, pe baza declarației acestuia cu privire la culpa persoanei garantate. Noua hotărâre aprobată în ședința de Guvern de ieri prevede scoaterea obligației garanției bancare, pe motiv că aceasta ar crea bariere în relația cu furnizorii.

Firmele cer plata în avans

Principala motivație a emiterii hotărârii de guvern este aceea că firmele care furnizează materiale sanitare ar cere plata în avans. ”Dispozițiile Hotărârii Guvernului nr. 264/2003, în forma actuală, nu permit ca pentru derularea contractelor de achiziție publică având ca obiect achiziția produselor vizate de Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.11/2020 să poată fi acordat avans, ceea ce poate conduce fie la imposibilitatea finalizării procedurilor de achiziții publice cu semnarea de acorduri-cadru, fie la achiziționarea acestor tipuri de produse la prețuri mult mai ridicate și în cantități insuficiente. În contextul actual în care contagiozitatea extrem de înaltă a noului coronavirus (2019-nCoV), care nu poate fi ţinută sub control în lipsa unor echipamente specializate de protecţie pentru personal şi pentru efectuarea transportului izolat al persoanelor afectate și pe fondul unor cereri crescute pentru achiziționarea acestor tipuri de echipamente, operatorii economici nu vor să mai furnizeze aceste tipuri de produse în lipsa plății unui avans. Trebuie menționat faptul că în procedurile deachiziție publică derulate, până în prezent, în condițiile Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 11/2020, s-au înregistrat situații în care fie nu a participat nici un operator economic de pe piața internă, fie unii dintre operatorii economici externi au condiționat participarea în procedură de achitarea unui avans. Or, într-o asemenea măsură scopul Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 11/2020 nu va putea fi atins în totalitate, existând riscul unor consecinţe nefavorabile asupra capabilităţii de pregătire a unităţilor sanitare pentru gestionarea la nivel adecvat a infecţiilor cu noul virus”, se arată în motivarea emiterii actului normativ.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
898 afisari

1 COMENTARIU

  1. BANII EUROPENI AU TRASABILITATE ,din aia daca se fura se vede !!,banii din bugetul tarii pot fi orcand oferti pe prostii si contrafacaturi cand PARANDARATUL FUNCTIONEAZA !!,chiestia cu ciocul mic ca noi suntem la putere merge mai departe.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger