AcasăNewsUE cere teste ADN obligatorii la produsele din carne de vita!

UE cere teste ADN obligatorii la produsele din carne de vita!

Comisia Europeana cere tuturor statelor membre UE sa efectueze teste ADN pe produse care – teoretic – contin carne de vita, pentru a depista existenta carnii de cal.

Reuniti de urgenta, miercuri seara, la Bruxelles, ministrii Agriculturii din statele membre UE au adoptat un plan, prin care se vor efectua teste ADN pe produsele prezentate in magazine ca fiind din carne de vita.

Olandezul Jan Fasen sustine ca a importat carne de cal de la doua abatoare din Romania si a exportat-o in Franta

Comisarul UE pentru Sanatate si Protectia Consumatorilor, Tonio Borg, a precizat ca planul va fi transmis, astazi, tuturor statelor membre. El a mentionat ca testele vor fi realizate in cursul lunii martie, iar rezultatele vor fi publicate la jumatatea lunii aprilie. Borg a precizat ca vor fi efectuate aproximativ 2.500 de teste ADN, majoritatea cu finantare de la Comisia Europeana.

Era ceva putred in Anglia

Reamintim ca autoritatile de la Londra au anuntat recent ca au importat burgeri din carne de cal din Franta, produsa in Romania. Mai mult, publicatia britanica The Independent a supralicitat, sustinand ca era vorba de carne de catar si de magar. Cand colo, surpriza extrem de neplacuta pentru britanici! In urma unor verificari efectuate de politie si Agentia britanica de securitate alimentara, un abator (Peter Boddy din West Yorkshire) si o fabrica de prelucrare a carnii (Farmbox din Aberystwyth) din Anglia au fost inchise. Acestea au fost implicate in livrarea de carne de cal pentru fabricarea de produse tip kebab si burgeri de vita. Pe de alta parte, carnea de cal a fost descoperita si in Germania (la magazinele Real) si in Elvetia (Coop), in lasagna cu carne de vita.

Cauza scandalului, un olandez fraudulent

Intre timp, presa de la Londra – care o fi primit semnale sa abata scandalul din Marea Britanie in alta parte – a publicat numele celui despre care se spune ca ar fi vinovat de toata tarasenia. Este vorba de Jan Fasen, directorul societatii olandeze Draap Trading Ltd, care sustine ca el a cumparat un lot de carne de cal de la doua abatoare din Romania si a vandut-o unor societati franceze. Fasen a fost condamnat anul trecut pentru vanzarea de carne de cal etichetata drept carne de vita. Si, apropo, in olandeza, Draap citit invers inseamna cal. Cercetarile continua inclusiv in Cipru, unde se afla sediul Draap Trading Ltd.

author avatar
Arpad Dobre
498 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger