AcasăNewsUE ancheteaza restructurarea Companiei Nationale a Uraniului

UE ancheteaza restructurarea Companiei Nationale a Uraniului

CNU se confrunta cu dificultati financiare in urma pierderii principalului sau client, Societatea Nationala Nuclearelectrica.

Comisia Europeana a inceput ieri ” o investigatie aprofundata” pentru a evalua daca masurile de sprijin public acordate de autoritatile romane Companiei Nationale a Uraniului (CNU) sunt conforme cu normele UE privind ajutoarele de stat pentru intreprinderile aflate in dificultate.

CNU se confrunta cu dificultati financiare in urma pierderii principalului sau client Societatea Nationala Nuclearelectrica

La 12 iunie 2017, Romania a notificat Comisiei un plan de restructurare a Companiei Nationale a Uraniului SA (denumita in continuare „CNU”). Planul de restructurare prevede acordarea unui sprijin in valoare de aproximativ 95 de milioane euro (441 de milioane lei) pentru CNU, sub forma de granturi, subventii, anularea unor datorii si conversie a datoriei in actiuni. Acest plan succede unui imprumut urgent sub forma de ajutor pentru salvare in valoare de aproximativ 13,3 milioane euro (62 de milioane lei), acordat pentru mentinerea intreprinderii pe linia de plutire, pe care Comisia l-a aprobat in 30 septembrie 2016 cu titlu temporar.

Care au fost conditiile

Normele UE, arata Executivul european,  privind ajutoarele de stat ii permit unui stat sa intervina in sprijinul unei intreprinderi aflate in dificultate financiara numai in conditii specifice si prevad, in special, conditia ca respectiva intreprindere sa faca obiectul unui plan de restructurare solid, care sa asigure restabilirea viabilitatii sale pe termen lung, ca respectiva intreprindere sa contribuie la costurile aferente restructurarii sale si ca orice eventuale denaturari ale concurentei sa fie limitate. ”In acest stadiu, Comisia isi exprima indoiala ca ajutorul pentru restructurare propus indeplineste aceste conditii”, arata Comisia Europeana.

Ce se va verifica

”In acest stadiu, Comisia isi exprima indoiala ca ajutorul pentru restructurare propus indeplineste aceste conditii”, arata Comisia Europeana, care va analiza aspectele urmatoare: daca planul de restructurare propus ar putea restabili viabilitatea pe termen lung a CNU fara ca acesteia sa i se acorde in continuare un ajutor de stat; daca CNU sau investitori de pe piata contribuie suficient la costurile de restructurare, garantand astfel ca planul de restructurare nu se bazeaza in principal pe fonduri publice si ca ajutorul este proportional, precum si daca Romania prevede masuri corespunzatoare pentru a limita denaturarile concurentei generate de ajutor.CNU este o societate detinuta integral de statul roman, care are drept obiect de activitate exploatarea minelor de uraniu din Romania si productia de materii prime transformate in combustibil pentru centralele nucleare. In 2017, intreprinderea avea 772 de angajati.

author avatar
Andrei Coman
260 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger