AcasăNewsUE acuză Rusia și China de fake news privind vaccinurile occidentale

UE acuză Rusia și China de fake news privind vaccinurile occidentale

UE acuză Rusia și China de fake news privind vaccinurile occidentale

Diplomația europeană consideră că Moscova și Beijing, printr-o „denigrare” a vaccinurilor aprobate de Uniunea Europeană, încearcă să-și plaseze propriile produse.

Rusia și China sunt încă o dată suspectate că au răspândit informații fase cu scopul de a manipula opiniile occidentale. De data aceasta, acuzațiile vin de la unitatea anti-dezinformare a diplomației europene.

Un raport publicat miercuri estimează că cele două țări sunt angajate în campanii de „denigrare” pentru a submina încrederea în vaccinurile aprobate de Uniunea Europeană. Obiectivul ar fi ca acestea să profite de ocazie pentru a-și plasa propriile vaccinuri.

Raportul acuză China și Rusia de desfășurarea „diplomației vaccinului”. Pentru aceasta, Moscova și Beijingul „folosesc mass-media controlate de stat, rețelele media apropiate de putere și rețelele sociale, inclusiv conturile oficiale diplomatice din rețelele sociale”. „Contul oficial  Twitter al vaccinului Sputnik V este astfel utilizat”, precizează autorii raportului.

Contul Sputnik V a reacționat imediat la această acuzație și, la rândul său, a denunțat „o campanie de dezinformare”. Editorii site-ului au punctat asupra „declarațiilor negative ale oficialilor UE”, potrivit cărora „vaccinul rusesc nu este necesar”, scrie AFP.

„Dacă SEAE (Serviciul de acțiune externă al UE) constată că informațiile nu sunt corecte, am aprecia o scrisoare oficială care să indice ce afirmații specifice par a fi inexacte, deoarece considerăm că toate afirmațiile Sputnik V sunt corecte din punct de vedere real”, susține site-ul vaccinului rusesc.

Patru vaccinuri aprobate de EMA

Raportul estimează că „de la începutul anului 2021, peste 100 de exemple noi de cazuri de dezinformare atribuite Kremlinului privind vaccinarea au fost adăugate la baza de date EUvsDisinfo”. Aceste practici își propun să „submineze încrederea publicului în Agenția Europeană pentru Medicamente și să pună la îndoială procedurile și imparțialitatea politică”. Agenția Europeană (EMA) a aprobat până acum patru vaccinuri: Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, Moderna și Johnson & Johnson.

 

author avatar
Tudor Borcea
153 afisari

1 COMENTARIU

  1. adevarul e ca scrierea rusa dar si cea chineza o inveti in ,sa nu exagera, 10 minute dupa care poti citi cursiv toate postarile in cele doua limbi

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger