AcasăNewsUDMR nu accepta sa devina minoritari dupa regionalizare

UDMR nu accepta sa devina minoritari dupa regionalizare

Varianta UDMR, cu regiunea Harghita - Covasna - Mures

UDMR tine mortis ca viitoarea regiune care va cuprinde populatia maghiara sa fie formata doar din judetele Harghita, Covasna si Mures. Astfel, populatia maghiara ar ramane majoritara. In varianta propusa de PDL, regiunea centrala ar cuprinde, pe langa cele trei judete enumerate, si Brasov, Sibiu si Alba, si maghiarii ar deveni minoritari. Acesta a fost cuiul lui Pepelea, la sedinta de mari a coalitiei. Ramane de vazut pana unde va merge UDMR cu impotrivirea. Ar putea maghiarii sa tranteasca guvernul, in cazul asumarii raspunderii? Sau se vor multumi sa formuleze pretentii mai mari la Legea minoritatilor? PDL nu are alta solutie decat sa joace tare: o cedare in fata UDMR ar alimenta opozitia cu munitie nationalista, care s-ar adauga atacurile la adresa crizei economice.

Varianta UDMR, cu regiunea Harghita - Covasna - Mures

„Liderii UDMR nu au acceptat proiectul PDL, spunand ca nu au sustinere din teritoriu”, au declarat agentiei Mediafax surse participante la discutie. UDMR sustine o varianta de reorganizare cu 16 regiuni, una dintre ele fiind Harghita – Covasna – Mures. Pe de alta parte, surse parlamentare au declarat ca unii democrat-liberali considera ca s-a facut o greseala atunci cand secretarul general al partidului, Ioan Oltean, a declarat ca Executivul ar dori sa-si asume raspunderea pe un astfel de act normativ. Reprezentanti ai PDL considera ca, daca s-ar asuma raspunderea, ar exista riscul ca Guvernul sa cada la o eventuala motiune de cenzura a opozitiei.

Atat premierul Emil Boc, cat si alti lideri ai PDL au refuzat sa faca vreo declaratie în legatura cu concluziile sedintei de luni a coalitiei. Conducerea PDL s-a reunit în sedinta BPN la ora transmiterii acestei stiri. La sosirea la sediul partidului, atat premierul Emil Boc, cat si secretarul general al partidului, Ioan Oltean, au refuzat sa dea vreo declaratie presei.

Varianta PDL de regionalizare

Vicepremierul Marko Bela declarase, vineri, ca a discutat cu premierul Emil Boc despre propunerea de reorganizare administrativa facuta publica de Ioan Oltean si a aflat ca „nu este vorba despre o pozitie a PDL„, ci probabil de o propunere a lui Oltean. „Noi n-am fost consultati, l-am întrebat pe premierul Emil Boc daca s-a corelat PDL. Am aflat ca nu este vorba de o pozitie a PDL, domnul Oltean a transmis propria propunere, probabil. În coalitie nu ne-am corelat, nici în PDL nu exista o astfel de conceptie. Exista o intentie, cu care suntem de acord, ca actuala împartire administrativa a Romaniei trebuie schimbata, ca este nevoie de una noua. Deocamdata, avem nevoie de dezbateri pentru cristalizarea unei anumite conceptii”, a spus Marko Bela.

El a precizat ca reprezentantii UDMR sustin propunerea înfiintarii a 16 entitati administrative, subliniind ca în coalitie nu este cristalizat la ora actuala „un proiect bine închegat si corelat”.

Presedintele PDL, premierul Emil Boc, a declarat, sambata, ca viziunea partidului sau pentru reorganizarea administrativa a tarii porneste de la comasarea judetelor si a precizat ca forma finala a proiectului va fi decisa în coalitie.

Ioan Oltean, secretar general PDL, a spus, vineri, într-o conferinta de presa, ca formula pe care actualii guvernanti o propun este trecerea de la 41 de judete la opt, ceea ce se înscrie în parametrii europeni si raspunde si cerintelor de absorbtie a fondurilor europene într-un ritm mult mai ridicat si o valorificare mult mai eficienta a acestora. Întrebat care vor fi capitalele acestor opt judete, Oltean a raspuns ca este vorba de Cluj-Napoca, Brasov, Timisoara, Craiova, Constanta, Iasi, Ploiesti si Bucuresti.

Oltean a mai anuntat ca Guvernul si-ar putea asuma raspunderea pe actul normativ care vizeaza reorganizarea administrativteritoriala a Romaniei în opt judete, precizand ca se doreste ca alegerile locale din 2012 sa aiba loc în baza noii legi.

 

author avatar
Adrian Patrusca
580 afisari

1 COMENTARIU

  1. Iata ce scrie in statutul minoritatilor, asa cum apare el pe site-ul guvernului Romaniei: „Art. 14. (3) Este interzisă modificarea limitelor unităţilor administrativ-teritoriale, respectiv a circumscripţiilor electorale în defavoarea ponderii minorităţilor naţionale care locuiesc în mod tradiţional în acestea.” Este clar? Acum ori niciodata. Daca statutul intra in vigoare inaintea legii reorganizarii teritoriale, atunci trebuie musai reinfiintata „Regiunea Maghiara” ca singura posibilitate de a nu modifica etnic structura populatiei. Daca legea administratiei locale precede Statutul, atunci UDMR-ul va fi pus in imposibilitatea legala de a sustine restrangerea regiunii la cele 3 judete, deoarece, nu-i asa, s-ar modifica proportia etnica a regiunii cu cele 6 judete. Cred ca este – paradoxal – o formula prin care Basescu face curte opozitiei propunand un guvern fara UDMR. Jupanul isi cauta slugi noi.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger