AcasăNewsUDMR ne baga pe gat limba maghiara

UDMR ne baga pe gat limba maghiara

Guvernarea alaturi de PDL a fost extrem de fructuoasa pentru UDMR, dar asta nu i-a impiedicat pe maghiari sa sara rau calul.

Kovacs Peter nu se mai incurca in autonomia teritoriala, cere direct transformarea limbii maghiare in a doua limba oficiala a Romaniei

Inaltarea limbii maghiare la rang de a doua limba oficiala este ultima gaselnita udemerista. Chiar daca UDMR ia astfel maul rivalilor din tabara Tokes, impertinenta solicitarii nu se justifica, mai ales in conditiile in care foarte multi maghiari, cu capul impuiat de fostul Imperiu si de Trianon, refuza sa invete sau sa vorbeasca romaneste.

Modesti cum ii stim, udemeristii propun, prin vocea secretarului lor general Kovacs Peter, oficializarea limbii maghiare doar la nivel regional. Si pentru ca UDMR are mereu grija sa se raporteze la o formula deja consacrata, modelul (neprecizat deocamdata) este fara indoiala cel spaniol. Tara in care functioneaza un asa numit sistem ”co-constitutional”, care permite fiecarei regiuni sa aiba constitutie si limba oficiala proprie, concomitent cu constitutia si limba spaniola recunoscute la nivel de stat. Odata identificat modelul, se poate pune pariu ca UDMR va propune o varianta similara la modificarea Constitutiei.

author avatar
Simona Badulescu