AcasăNewsUDMR își vâră coada și Guvernul răsucește Codul Administrativ de  zilele trecute:...

UDMR își vâră coada și Guvernul răsucește Codul Administrativ de  zilele trecute: Limba maghiară, în administrația locală

Guvernul reia miercuri, într-o ședință discuțiile pe Codul Administrativ, ordonanța de urgență adoptată deja săptămâna trecută, dar nepublicată  încă în Monitorul Oficial.

Kelemen Hunor, președintele maghiar al UDMR (Sursa foto: Twitter)

Noile discuții din cadrul Executivului au ca scop reglementarea modului în care pot fi utilizate în administrația locală limbile minorităților, în principiu limba ungurească, cea mai amplu vorbită limbă vorbită de minoritarii de pe teritoriul româniei. Proiectul nu este trecut pe ordinea de zi a ședinței, dar poate fi pus pe ordinea suplimentară la cererea forului inițiator, în acest caz Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.

Decizia de a modifica o OUG deja adoptată vine după întâlnirea de marți a președintei Partidului Social Democrat (PSD) Dăncilă cu Kelemen Hunor. La această întrevedere, maghiarul din fruntea UDMR i-a cerut revenirea la varianta Codului Administrativ votată în Parlament, susţinând că legea adoptată de Guvern conţine foarte multe schimbări, inclusiv legate de folosirea limbii materne în administraţia locală.

Nu este limpede cum se va putea, din punct de vedere metodologic, să modifice un text deja adoptat în precedenta ședință a Cabinetului, dar care n-a fost publicat încă în Monitorul Oficial. Oricum ar fi, este ultima săptămână în care Executivul mai poate adopta ordonanțe de urgență, întrucât ne aflăm în cele din urmă zile în care Parlamentul este reunit în sesiune (sesiunea extraordinară din 1-5 iulie).

author avatar
Filip-Mihael Bodoc
202 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger