AcasăNewsUcraina a semnat componenta politica a Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana!

Ucraina a semnat componenta politica a Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana!

UPDATE: Premierul ucrainean Arseni Iateniuk a semnat, vineri, cu liderii europeni, partea politica a Acordului de Asociere intre tara sa si Uniunea Europeana, aflat la originea crizei dintre Moscova si Occident, potrivit unei surse europene, citate de Realitatea TV.

Ucraina semneaza, vineri, la Bruxelles, segmentul politic al Acordului de Asociere la Uniunea Europeana. La ceremonie este prezent si presedintele Romaniei, Traian Basescu.

Din partea Ucraina, imputernicit sa isi puna semnatura pe document a fost desemnat premierul interimar Arseni Iateniuk, in timp ce din parte UE vor semna cei 28 de sefi de stat si de guvern ai tarilor membre. De asemenea, documentul va fi semnat si de presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, si de seful Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Partea economica a acordului urmeaya sa fie semnata mai tarziu. In noiembrie anul trecut, Viktor Ianukovici, presedintele Ucrainei la acea vreme, a refuzat semnarea Acordului in favoarea unor legaturi mai stranse cu Rusia.

Decizia lui Ianukovici a declansat un val de proteste fara precedent la Kiev, care s-au incheiat cu schimbarea clasei politice. Acum, Rusia si Occidentul trec prin momente extrem de tensionate, dupa ce Moscova a anexat Crimeea.

Sanctiunile decise de Bruxelles ii vizeaza pe cei care au jucat un rol principal in procesul de iesire a Crimeei din componenta Ucrainei si alipirea ei la Rusia, numele lor urmand sa fie date publicitatii in cursul zilei de vineri. Pana atunci, Ucraina va semna Acordul cu UE, pe care Viktor Ianukovici l-a refuzat.

Foto: romanialibera.ro

author avatar
Alina Costache
199 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger