La prima vedere, implicarea SUA în Ucraina seamănă foarte puțin cu războiul de 20 de ani din Afganistan.
Cu toate acestea, există similitudini pentru președintele Donald Trump: rezolvarea conflictului nu se dovedește a fi o sarcină ușoară, iar el riscă să fie împovărat de responsabilitate – și potențial de vină – cu cât durează mai mult.
O implicare mai profundă ar provoca furia bazei lui Trump – „Make America Great Again”. Dar a permite Rusiei să obțină câștiguri constante, în timp ce se abține de la acordarea de ajutor suplimentar, l-ar putea face să pară slab și i-ar atrage acuzații că nu a făcut suficient pentru a-l opri pe Vladimir Putin, relatează Bloomberg.
SUA aveau 100000 de soldați în Afganistan și 2500 au murit pe parcursul celor două decenii de război. Joe Biden a sunat retragerea umilitoare în 2021.
Înainte ca Trump să revină la Casa Albă, editorialistul Marc Thiessen de la Washington Post i-a avertizat pe republicani: ”Dacă nu vreți să fiți învinuiți pentru căderea Kievului așa cum Biden este învinuit pentru căderea Kabulului, trimiteți ajutor militar Ucrainei”.
Săptămâna trecută, Trump a anunțat un plan de a livra Ucrainei arme americane în valoare de miliarde de dolari, anulând o pauză anterioară, și i-a acordat lui Putin 50 de zile pentru un armistițiu sau pentru a se confrunta cu noi sancțiuni.
„Președintele Trump dorește să oprească crimele, motiv pentru care vinde arme fabricate în America membrilor NATO și îl amenință pe Putin cu tarife și sancțiuni dure dacă nu este de acord cu o încetare a focului”, a declarat purtătoarea de cuvânt al Casei Albe, Anna Kelly.
În opinia lui Rachel Rizzo, senior fellow la Centrul pentru Europa al Atlantic Council, anunțul lui Trump este mai degrabă un factor al frustrării sale față de Putin, decât afecțiunea pentru Volodimr Zelenski sau sprijinul pentru Ucraina.
Atunci când Trump nu a reușit să obțină rapid o încetare a a focului, a avut de ales între două opțiuni: fie să abandoneze Ucraina și să riște prăbușirea acesteia în timpul mandatului său, fie să continue politica de ajutor a lui Biden.
Pe de altă parte, unii dintre cei mai înfocați susținători MAGA, inclusiv Steve Bannon, afirmă că implicarea mai profundă a SUA va însemna pur și simplu ”războiul lui Trump”. Nu sună bine pentru un lider care se vrea pacificator.