AcasăNewsUcraina, pregatita sa se angajeze in lupta contra ISIS

Ucraina, pregatita sa se angajeze in lupta contra ISIS

Plictisiti de armistitiu, se pare ca militarii ucraineni vor sa se dezmorteasca cu soldatii ”Califatului”

Kiev a elaborat o serie de proiecte menite sa vina in ajutorul luptei impotriva Statului Islamic in Siria. Nu este exclusa sustinerea militara.

Plictisiti de armistitiu, se pare ca militarii ucraineni vor sa se dezmorteasca cu soldatii ”Califatului”

Ucraina nu mai doreste sa ramana in afara luptei internationale contra Daesh si vrea o angajare in razboiul contra terorismului, Kievul propunand sa-si aduca concursul pentru a combate propagarea extremistilor in Siria. ”Am elaborat o serie de proiecte de sustinere a luptei contra ISIS, inclusiv in Siria, ceea ce ar putea insemna un sprijin militar”, informeaza Independent, citand un document produs la cererea presedintelui ucrainean Petro Porosenko. Propunerile ministerului ucrainean al Apararii vor fi prezentate sefului Pentagonului, Ashton Carter, informeaza Sputnik. Pe de alta parte, o desfasurare de forte ucrainene in Siria necesita un vot parlamentar. Cu patru regimente de trupe speciale si o mare capacitate de trupe aeropurtate, fortele militare ucrainene sunt redutabile insa observatorii apreciaza ca o prezenta militara in Siria ar fi o intreprindere controversata.

Rusia testeaza noi avioane Su-35S in Siria

Fortele armate rusesti au in vedere testarea noilor avioane de vanatoare Su-35S in zonele de lupta din Siria. Va fi vorba de primele teste ale acestui aparat in conditii de ostilitati, informeaza cotidianul Kommersant, citand surse din cadrul administratiei militare operationale. Potrivit unor informatii neoficiale, comandamentul Statului Major a decis sa trimita in Siria patru Su-35S, care au fost deja transferate in provincia Latakia. La ora actuala, numarul de aparate aflate la dispozitia contingentului militar desfasurat la baza aeriana Hmeimim este de 70 de avioane si elicoptere. Su-35S este un avion multirol de a patra generatie.

Daesh, la 350 kilometri de Europa

Combatantii ISIS se amesteca cu refugiatii care ajung din Libia in Italia, ceea ce reprezinta un pericol pentru Europa, a declarat, duminica, ministrul francez al Apararii, Jean-Yves Le Drian, la RTL. Ministrul a subliniat urgenta gasirii unei solutii politice a crizei libiene pentru a combate extinderea ISIS, care numara la ora actuala mii de combatanti pe teritoriu libian, informeaza RT. ”Daesh se instaleaza”, a explicat Le Drian. ”Sunt foarte ingrijorat in privinta Libiei, dupa septembrie 2014. Teroristii sunt acolo, pe peste 300 de kilometri liniari ai coastelor si se raspandesc”. Potrivit ministrului, Daesh se afla la 350 kilometri de insula italiana Lampedusa, punctul de intrare a mii de emigranti care parasesc Libia pentru a ajunge in UE. ”Cand vremea frumoasa va reveni in Mediterana, exista riscuri cu privire la traversarea ei de catre combatanti care se pot amesteca printre refugiati. Este un risc major”, a explicat Le Drian. La ora actuala, profitand de haosul din Libia, dupa caderea regimului lui Moammar Gaddafi, ISIS cucereste importante parti din teritoriul libian.

Tripla explozie in Damasc: 50 de morti

Cel putin 50 de persoane au fost ucise si 110 ranite, duminica,  in urma a trei explozii in apropiere de un sanctuar siit (Sayeda Zeinab) in sudul Damascului. Agentia Sana a informat ca gruparea jihadista Statul Islamic a revendicat imediat atacurile, la care au folosit o masina capcana si doi kamikaze. Observatorul sirian al drepturilor omului a evaluat bilantul victimelor la 58 de morti, intre care 20 de civili, inclusiv copii si 25 de militari siiti care nu sunt sirieni. Moscheea Sayena Zeinab este des frecventata de pelerini siiti din Iran, Irak, Golf si Liban.

author avatar
Tudor Borcea
209 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger