AcasăNewsUcraina mai are o regiune independenta: Donetk

Ucraina mai are o regiune independenta: Donetk

Separatistii aveau la indemana si stindardele noii republici

Separatistii din estul Ucrainei au anuntat „o victorie masiva” la referendum, declarand independenta Republicii Populare Donetk.

Separatistii aveau la indemana si stindardele noii republici

Conform estimarilor,  89,7% dintre participanti au votat in favoarea independentei Republicii  Donetk, pentru care aveau si stindarde gata livrate.

Rusia nu prea vrea

Dupa ce i-a indemnat pe separatisti sa amane referendumul, presedintele rus, Vladimir Putin, a afirmat ca ar tine cont de vointa populatiei si spera intr-o implementare „civilizata”. Cu arme, ca-n Crimeea, dar civilizat, adica fara sa rezulte vreo baie de sange. Separatistii oricum au declarat ca daca nu vor fi luati in seama vor pune mana pe arme. Presedintele Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), Didier Burkhalter, inca mai crede in Mos Craciun sau Gerila, declarandu-se fericit ca Moscova nu a recunoscut rezultatele referendumului, intr-o propozitie clara. „Ati vazut reactia Rusiei in aceasta dimineata: a anuntat ca respecta, dar nu ca recunoaste referendumul. Nu a avut loc o recunoastere a rezultatelor, acest lucru este important”, a declarat Burkhalter surescitat. Nici nu cred ca o fi observat comunicatul de la Kremlin, care adauga, „fara violenta”, si Luganskul, la Donetk, desi inca nu era cazul: „Respectam la Moscova expresia vointei populatiei din regiunile Donetk si Lugansk si (…) si speram ca punerea in aplicare a rezultatului referendumurilor se va face civilizat, prin dialog intre reprezentantii Kievului, Donetkului si Luganskului”.

Unirea cu Rusia si taierea gazelor

Separatistii, insa, nu vor cu Kievul, ci cu Moscova. „Pentru restabilirea dreptatii istorice, cerem Rusiei sa analizeze posibilitatea anexarii Republicii Donetk”, a cerut liderul separatist Denis Pusilin. Rusia face presiuni de alta factura. Gazprom a anuntat ca va sista livrarile de gaze catre  Ucraina incepand de la 3 iunie, daca Kievul nu va plati in avans, ca la… Moscova! Ca sa aiba garantie!

author avatar
Adina Mutar
210 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger