AcasăNewsUcraina, Grecia, climatul si femeile, pe agenda summit-ului G7

Ucraina, Grecia, climatul si femeile, pe agenda summit-ului G7

Presedintele american, intampinat, ieri, de cancelarul Angela Merkel

Negocierile cu Grecia si violentele din Ucraina, inclusiv contracararea actiunilor Rusiei, figureaza pe lista discutiilor Angelei Merkel cu omologii sai american, britanic, canadian, francez, italian si japonez, care au inceput, ieri, in Bavaria. Marele absent: Vladimir Putin.

Presedintele american, intampinat, ieri, de cancelarul Angela Merkel

Initial, Angela Merkel voia sa concentreze intalnirea grupului tarilor puternic industrializate pe chestiuni privind modificarile climatice, dar criza datoriei Greciei si revenirea violentelor in Ucraina s-au impus ca urgente. In timp ce negocierile dintre Atena si creditorii sai pentru evitarea falimentului tarii stagneaza, presedintele FMI, Christine Lagarde si Jean-Claude Juncker, factori cheie in dosarul grec, se afla in Germania. Grecia negociaza din februarie cu Comisia europeana, FMI si Banca Centrala Europeana pentru a obtine mai multe miliarde de euro de care are nevoie pentru a-si onora rambursarile iminente, in conditiile unei vistierii goale. In spatele amenintarii incapacitatii de plata sta ejectarea din zona euro iar multe din angajamentele privind reforma lui Alexis Tsipras sunt opuse promisiunilor electorale.

Obama: Sa facem fata agresiunii ruse

In preambulul G7, presedintele american a facut un apel pentru contracararea ”agresiunii rusesti in Ucraina”, in conditiile in care, de cateva zile, occidentalii denunta o intensificare fara precedent a violentelor in estul Ucrainei, arata AFP. Barack Obama intentioneaza sa insiste pe langa interlocutorii europeni cu privire la necesitatea mentinerii sanctiunilor impotriva Rusiei, marele absent la summit, acuzata de sustinere a rebeliunii in estul separatist din Ucraina. Pe agenda puternicilor lumii se afla si dosarul coruptiei din FIFA. Potrivit The Guardian, premierul David Cameron va cere omologilor sai europeni sa ”sparga tabu-ul coruptiei”, care a devenit ”dusmanul democratiei si al dezvoltarii”. Pentru Angela Merkel, poreclita ”cancelarul climei”, progresele in acest domeniu sunt ”prioritate absoluta” pentru Berlin. Observatorii sunt atenti la promisiunile tarilor G7 cu privire la limitarea recursului la energiile fosile si la angajamentele in materie de reducere a emisiunilor de gaze cu efect de sera. Tarile europene G7 par determinate sa se alinieze unei formulari ambitioase, spre exemplu renuntarea la sursele fosile de producere a energiei electrice pana in 2050, dar Canada, Japonia si SUA sunt putin susceptibile de a urma aceasta linie. Un alt subiect pus de Germania pe ordinea de zi: o mai buna educatie si formare a tinerelor si femeilor si un acces mai bun  al femeilor la antreprenoriat

Putin: Occidentul a pierdut controlul situatiei din Ucraina

Criza din Ucraina a fost provocata de ”demersuri non-profesioniste” din partea Occidentului, care a pierdut controlul situatiei din aceasta tara, a declarat Vladimir Putin, informeaza Sputnik. ”Vreau sa subliniez ca nu  a fost alegerea noastra si nu am dorit acest lucru iar astazi suntem nevoiti sa reactionam la ceea ce se intampla”, a explicat  liderul de la Kremlin intr-un interviu acordat Corriere della Sera. In acelasi timp, Putin a estimat ca Rusia nu este responsabila de degradarea relatiilor cu UE pe fondul conflictului ucrainean.

Donald Tusk: Sanctiunile impotriva Rusiei ar putea fi prelungite

Sanctiunile impotriva Rusiei ar putea fi prelungite inainte de tinerea summit-ului pe aceasta tema, prevazut la finele acestei luni, a declarat presedintele Consiliului europen, Donald Tusk. Procesul luarii unei decizii cu privire la prelungirea sanctiunilor antirusesti ar putea fi accelerat iar o decizie in acest sens ar putea fi adoptata inaintea summit-ului liderilor UE, care va avea loc in 25 si 26 iunie, a explicat, ieri, Tusk.

 

author avatar
Tudor Borcea
142 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger