AcasăNewsUcraina: gazul rusesc, funia din jurul gâtului

Ucraina: gazul rusesc, funia din jurul gâtului

Mii de oameni au manifestat la Kiev, cerându-i preşedintelui Volodimir Zelenski să nu cedeze presiunii Moscovei, cu o zi înainte de o întâlnire cu Vladimir Putin la un summit despre conflictul ucrainean la Paris.

Manifestanţii au  răspuns la apelul venit în special de la partidul fostului preşedinte Petro Peroşenko şi s-au adunat în centrul capitalei pentru o demonstraţie denumită  ‘Linii  roşii  pentru Zelenski’. Militanţi ai partidului de extremă-dreapta Svoboda au fost de asemenea prezenţi, numeroşi participanţi afişând pancarte pe care era scris ‘Nu capitulării’ şi ‘Gazul rusesc, funia din jurul gâtului’. „Mi-e teamă de rezultatele summitului. Nu aştept nimic bun de la preşedintele nostru deoarece este o persoană slabă. Mi-e teamă că vinde interesele statului”. a declarat Anna Gniliţka, fermieră de 47 de ani venită din regiunea Zaporojie. „În schimbul gazului ieftin pe care Rusia îl poate oferi, Zelenski poate face concesii în privinţa chestiunii Donbassului şi a statutului său”, a spus la rândul său Oleksandr Zubcenko, un pensionar de 61 de ani. Astăzi, Zelenski şi Putin se întâlnesc în prima lor întrevedere, sub o mediere franco-germană, pentru a relansa negocierile de pace în privinţa estului Ucrainei, unde războiul dintre Kiev şi separatiştii pro-ruşi început în urmă cu peste cinci ani a făcut peste 13.000 de morţi. Occidentul şi Ucraina acuză Moscova că îi finanţează şi îi înarmează pe rebeli, lucru negat de Rusia.

author avatar
Andrei Coman
257 afisari

2 COMENTARII

  1. Rusia s-a retras din Donbas acum o luna, Doamne ajuta. Poate se retrage si din Crimeea. Despre gaz. Ca alternativa Ucraina trebuia sa medieze o conducta din Romania cu dedicatie. Aceea de a respecta drepturile minoritatii romane din Odesa Cernauti si Nordul Bucovinei ddar si o mediere privind impartirea acesteia in viitorul apropiat. Nu zic retrocedare. Zic impartire frateste. Sa nu uite Ucraina ca insula Serpilor a fost si aia romana…

  2. Calitatea vietii si educatiei comunitatilor romanesti din Ucraina e extrem de joasa nu se compara macar cu Rusia ce sa mai spunem UE. Se face discriminare si segregare educationala romanii se simt neimpliniti.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger