AcasăNewsUcraina: beligerantii se acuza reciproc de nerespectarea incetarii focului

Ucraina: beligerantii se acuza reciproc de nerespectarea incetarii focului

Nici fortele guvernamentale, nici rebelii nu vor sa faca pasul inapoi

Desi un acord de incetare a ostilitatilor a fost semnat saptamana trecuta si este in vigoare de duminica, luptele continua in Estul tarii, in jurul orasului Debaltevo.

Nici fortele guvernamentale, nici rebelii nu vor sa faca pasul inapoi

Nu se pune problema ca armata ucraineana sa inceapa retragerea armelor grele de pe linia frontului din Estul Ucrainei, a declarat un purtator de cuvant militar ucrainean. ”Cum sa le retragem cand rebelii incearca sa ne atace cu tancuri si trag asupra noastra in permanenta?”, a declarat purtatorul de cuvant Vladislav Selezniov. ”Fortele armate ucrainene respecta acordul de incetare a focului dar am primit ca raspuns 112 atacuri in 24 de ore din partea teoristilor din Donetk si Lugansk”, a declarat ministrul ucrainean al afacerilor Externe,  Pavlo Klimkin, potrivit AFP. Oficialul ucrainean a spus ca atacurile s-au facut cu proiectile de mortier si rachete multiple Grad. A doua zi dupa intrarea in vigoare a acordului Minsk 2, luptele in jurul orasului stratedig Debaltevo, unde stationeaza mai multe mii de soldati ucraineni, amenintati cu incercuirea, s-au reluat, separatistii incercand sa preia controlul asupra acestui nod feroviar strategic. ”Separatistii au desfasurat 122 atacuri asupra Debaltevo si localitatilor invecinate”, a declarat un alt purtator de cuvant, Anatoli Stelmah. Kievul a anuntat ca cinci soldati ucraineni au fost ucisi dupa intrarea in vigoare a acordului. La randul lor, separatistii au acuzat armata ucraineana de nerespectarea focului.

Noi sanctiuni europene

UE a publicat, ieri, o noua lista cu persoane si entitati sanctionate pentru implicarea lor in conflictul din Ucraina, in care figureaza doi vice-ministri rusi ai aparari: Arkadi Bakin, prim-adjunctul ministrului Apararii si Anatoli Antonov, adjunct al ministrului Apararii. Moscova a  denuntat aceste noi sanctiuni ca ”incoerente si ilogice”. Doi membri ai Dumei de Stat, controversatul cantaret Josif Kobzon si Valeri Raskin, figureaza si ei pe lista persoanelor vizate de interdictia de a calatori in UE si inghetarea averilor lor pe teritoriul European. In total, 19 noi personalitati si 9 entitati au fost adaugate pe lista, care numara 151 de nume si 37 de entitati. Sanctiunile au fost aprobate inainte de negocierile acordului Minsk 2, dar amanate pentru a favoriza negocierile.

2 francezi se alatura separatistilor

Potrivit rtbf, site-ul radio-tv al Belgiei francofone, doi francezi au decis sa intareasca randurile separatistilor prorusi. Precum conbatantii care pleaca in Siria, ei spun ca merg sa lupte pentru un ideal: lupta impotriva imperialismului american si angajamentul pentru politica lui Vladimir Putin. Sub numele acoperite de Erwan (fost militar) si Cecile (infirmiera) , jurnalistii au descoperit doi francezi in Donetk, gata sa-si puna experienta ”la dispozitia Republicii din Donetk”  in lupta contra ”nazistilor” ucraineni. Cecile lucreaza deja intr-un spital din Donetk, intr-o sectie de chirurgie toracica ”unde este nevoie de personal”, in timp ce Erwan spera sa fie afectat unui batalion, avand in vedere experienta sa. ”Admir politica lui Putin pentru ca  apara tara si valorile traditionale ale familiei”, spune Cecile.

author avatar
Tudor Borcea
128 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger