AcasăNewsUcraina: armata si separatistii au semnat un acord de retragere a armelor...

Ucraina: armata si separatistii au semnat un acord de retragere a armelor grele

In timp ce acordul Minsk 2 este pus cu dificultate in practica, la Harkov au loc, in premiera, atentate teroriste

Ucraina si rebelii prorusi din estul separatist au semnat un acord care, teoretic, va permite retragerea armelor grele de pe linia frontului. Ieri, la Harkov, in timpul unui mars ”patriotic” ce marca un an de zile de la Revolutia Maidanului, trei persoane au murit intr-un atentat.

In timp ce acordul Minsk 2 este pus cu dificultate in practica, la Harkov au loc, in premiera, atentate teroriste

”Documentele au fost semnate pentru inceperea retragerii armelor grele de pe toata linia frontului”, a declarat generalul Olexandr Rozmazin, citat de AFP. ”Presedintii ” autoproclamatelor republici Donetk si Lugansk, Alexandr Zaharcenko si Igor Plotnitki au semnat, sambata, un program de retragere a armamentului, a raportat agentia de presa oficiala a rebelilor, DAN. Retragerea armementului greu, care ar putea dura 14 zile de la debut, a fost prevazuta in acordul de pace Minsk 2, care prevede stabilirea unei zone tampon ce variaza de la 50 la 14o d ekm, in functie de tipurile de armament greu.

Schimb de prizonieri

139 de soldati ucraineni si 52 combatanti rebeli retinuti ca prizonieri au fost schimbati, sambata, la Jolobok, localitate situata pe linia frontului in regiunea Lugansk. Soldatii erau raniti si de deplasau dificil, au constatat jurnalistii AFP la fata locului. Acordul Minsk 2 prevede eliberarea de catre ambele parti a ”tuturor prizonierilor si ostaticilor” retinuti de la inceputul conflictului, in aprilie 2014.

”Atentat terorist” la Harkov

Cel putin trei persoane au fost ucise si alte zeci ranite la Harkov, ieri,  in urma unei explozii declansate in timpul unui mars ce marca un an de zile de la rasturnarea regimului presedintelui ucrainean Viktor Ianukovici. Guvernul ucrainean a evocat ”un act terorist”. Potrivit serviciului de presa a Consiliului ucrainean al securitatii nationale si al apararii (SNBO), citat de sputnik, in Harkov a fost lansata ”o operatiune antiterorista” . Potrivit secretarului SNBO, Alexandr Turcinov, patru persoane, care detineau un lansator de grenade,  au fost retinute ca suspecte. Printre victime s-ar afla un agent de politie. Atentatul a avut loc pe Bulevardul Jukov si s-a folosit o bomba artizanala. Harkov, oras cu doua milioane de locuitori, situat la 200 km de linia frontului, este o regiune rusofona dar care nu a fost atinsa de razboiul civil. Pe de alta parte, mai multe personalitati internationale (intre care presedintele federal german Joachim Gauck si presedintele Consiliului Europei, Donald Tusk)  erau asteptate, ieri, la Kiev, ca sa participe la un ”mars al demnitatii”, la un an de la declansarea Revolutiei Euromaidanului. Sambata, 35.000 de persoane au manifestat la Moscova la un miting ”anti-Maidan”, in sprijinul lui Vladimir Putin.

”Sanctiuni grave” impotriva Moscovei

Sambata, secretarul de Stat american John Kerry a declarat, la Londra, ca SUA planifica ”sanctiuni grave impotriva Moscovei, care vor avea un impact deosebit de negativ asupra economiei ruse”, in conditiile in care Washington estimeaza ca Rusia este responsabila ca incalcarea acordului de pace Minsk 2. ”In cateva zile presedintele Obama va evalua optiunile disponibile si va lua o decizie”, a adaugat Kerry. Anterior, oficialul american a acuzat Rusia de ”comportament las” in Ucraina. Sambata, tiruri de artilerie puteau fi auzite inca in Donetk, ucrainenii avand temerea ca urmatoarea tinta a rebelilor ar putea fi orasul strategic Mariupol. Totodata, insurgentii din Lugansk au anuntat ca vor garanta  accesul observatorilor OSCE la Debaltevo.

Iohannis: ”Eroii Euromaidanului au semanat cu eroii de la Timisoara sau Bucuresti, din 1989”

Presedintele Romaniei a adresat in scris, ieri, un mesaj pentru ucrainenii care, acum un an, au organizat protestele Euromaidanului, soldate cu rasturnarea regimului lui Viktor Ianukovici. ”Gandul meu se indreapta cu respect catre toti cei care si-au dat viata pentru libertate, in acele zile tumultuoase. Am vazut cum o natiune renaste si cum aspiratiile ei nu pot fi distruse de senilele tancurilor. In multe privinte, eroii Euromaidanului au semanat cu eroii de la Timisoara sau Bucuresti, din 1989 (…) Incercarile la care este supusa Ucraina sunt departe de a se fi incheiat. In ultimul an, Federatia Rusa a ocupat Crimeea, iar in estul Ucrainei se implica in destabilizarea acestei tari”, a scris Iohannis

author avatar
Tudor Borcea
171 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger